Kopilot prećutao da je bio na bolovanju na dan nesreće

Izvor: Prva.rs, 27.Mar.2015, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kopilot prećutao da je bio na bolovanju na dan nesreće

"Zaplenjena su dokumenta sa medicinskim podacima koja ukazuju da je on bio bolestan i da su mu lekari prepisali odgovarajuću terapiju", saopštila je kancelarija tužilaštva u Diseldorfu, nakon što su istražitelji pretresli njegov stan u tom gradu, kao i kuću njegovih roditelja u Montabauru.

"Činjenica da postoji potvrda o njegovoj sprečenosti za rad, između ostalog, koja je nađena pocepana, čak počev od dana kada se nesreća dogodila, potkrepljuje pretpostavku zasnovanu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << preliminarnom ispitivanju da je on sakrio od poslodavaca i kolega da je bolestan", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Priroda bolesti nije precizirana, navodi francuska štampa.

Nemačka policija je ranije danas saopštila da je u pretrazi pronađen "značajan trag" među predmetima koji pripadaju nemačkom kopilotu Lubicu, ali nije precizirala šta je to.

Avion nemačke kompanije srušio se u utorak u francuskim Alpima dok je leteo na liniji Barselona-Diseldorf. Niko od 144 putnika i šest clanova posade nije preživeo.
 
Nemačka policija pronašla "značajan trag" u Lubicovom stanu
Nemačka policija je saopštila da je pronašla "značajan trag" prilikom zaplene predmeta koji pripadaju kopilotu "Džermanvingsa" za koga državni tužilac Marseja tvrdi da je namerno oborio avion u francuskim Alpima pri čemu je poginulo svih 144 putnika i šest članova posade, prenosi Bi-Bi-Si.
Državni tužilac Marseja Bris Roben juče je izjavio da je, prema podacima iz crne kutije, kopilot Andreas Lubic (27), nemački državljanin koji inače nema dosije koji bi ukazivao na povezanost sa terorizmom, sam upravljao avionom, da nije hteo da otvori vrata kokpita pilotu koji je u međuvremenu izašao i da je namerno počeo da spušta avion.

Nemačka policija pretražila je kasno sinoć Lubicov stan u Diseldorfu i kuću koju je delio sa roditeljima kopilota u Montabauru, severno od Frankfurta, odakle je odnela izvestan broj predmeta, uključujući kutije i kompjuter, navodi Bi-Bi-Si.

"Pronašli smo nešto što će sada biti ispitano. U ovom trenutku ne možemo precizirati šta je to tačno, ali bi to mogao biti veoma značajan trag koji može objasniti šta se zapravo dogodilo", rekao je portparol nemačke policije Markus Nieščeri, a prenosi "Dejli mejl".

Policija je naglasila da nije reč o poruci o samoubilačkim namerama.

U međuvremenu, nemački državni zvaničnici su saopštili da Lubic nije poznat nemačkim bezbednosnim službama.

Ranije je Karsten Špor, direktor "Lufthanze" čija je podružnica "Džermanvings", rekao da je Lubic prošao kroz intenzivnu obuku i da je stoprocentno sposoban za letenje, ali je naveo i da je njegova obuka bila prekinuta na nekoliko meseci pre šest godina, mada nije rekao zašto.

"Obuka je nastavljena nakon što je prikladnost kandidata ponovo uspostavljena", rekao je on.

U nemačkim medijima pojavili su se nepotvrđeni navodi da je Lubic patio od depresije.

Tako list "Bild" jutros piše, pozivajući se na podatke iz njegovog lekarskog kartona u koji je imao uvid, da je on patio od teških psihijatrijskih poremećaja.

On je, kako navodi nemački list, 2009. godine imao "napade paničnog straha" zbog čega je njegova pilotska obuka prekinuta, a tu informaciju je potvrdio medicinski centar "Lufthanze" koji je "Bild" kontaktirao.
U tom centru kažu i da su signalizirali federalnim vlastima vazdušnog saobraćaja da je Lubic tokom obuke doživeo "epizodu duboke, ali opadajuće depresije". 

Tokom stažiranja u Feniksu u Arizoni, kroz koji budući piloti "Lufthanze" obavezno moraju da prođu, Amerikanci su Lubica svrstali u kategoriju nesposobnih za letenje.

U njegovom dosijeu stoji oznaka "SIC", akronim koji označava potrebu za "specijalnim redovnim medicinskim praćenjem", navodi francuski list "Figaro" pozivajući se na pisanje nemačkih medija.

Više nemačkih listova prenelo je informacije iz izvora bliskih istrazi prema kojima je Lubic proteklih dana prolazio kroz tešku ličnu krizu vezanu za odnose sa devojkom, a britanski "Dejli mejl" navodi da ga je devojka ostavila neposredno pred nesreću.

Nemačko društvo je, pak, zaprepašćeno pred mogućnošću da je ovaj "zdrav, učtiv i simpatičan" mladić krivac za tešku tragediju.
Avion "erbas A320" nemačke kompanije srušio se u utorak u teško pristupačnom predelu francuskih Alpa dok je leteo iz Barselone ka Diseldorfu. Niko od 150 putnika i članova posade nije preživeo.

 
Četvrti dan potrage za telima nastradalih u padu aviona
Tri dana nakon što se u francuskim Alpima srušio avion nemačke kompanije "Džermanvings" sa 150 putnika i članova posade, na mestu nesreće nastavljena je potraga za drugom crnom kutijom i delovima tela nastradalih, čiji se biološki podaci potom upoređuju sa uzorcima DNK uzetih od članova njihovih porodica.

"Najpre sakupljamo biološke elemente, a potom ostatke letelice", rekao je portparol francuske policije, a prenosi AFP.
Većina članova porodica nastradalih, koji su došli na, inače, teško pristupačno mesto nesreće u francuskim Alpima, ostavili su DNK i vratili se kući.

Jedna crna kutija je nađena nekoliko sati nakon nesreće, a analizom podataka koji su u njoj sadržani utvrđeno je da je kopilot Andreas Lubic namerno spustio avion koji je, dok je leteo od Barselone ka Diseldorfu, svom silinom udario o planinu, pri čemu je poginulo svih 144 putnika i šest članova posade.

Za drugom crnom kutijom se još traga.

Pronalaženje tela radi identifikacije otežava to što su delovi i krhotine razbacani na velikoj površini izuzetno strmog terena.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Džermanvings: Potvrda o bolesti kopilota nije nam dostavljena

Izvor: Blic, 27.Mar.2015

Povodom medijskih navoda da je Andreas Lubic, kopilot aviona "Džermanvingsa" koji se u utorak srušio na jugu Francuske, bio na bolovanju na dan nesreće, ta aviokompanija je saopštila da joj njegova potvrda o bolovanju za taj dan nije dostavljena..."To se poklapa sa navodima kancelarije tužilaštva...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.