Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Avg.2020, 11:44

Koordinacija porodica nestalih: Niko nije odgovarao 17 godina nakon zločina u Goraždevcu

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije saopštila je da sa ogorčenjem konstatuje da ni danas, 17 godina od masakra nad srpskom decom u Goraždevcu, niko nije odgovarao za taj zločin.

"Tužilac Euleksa, još 2010. godine, obustavio istragu, 'zbog nedostatka dokaza'. Time je nastavljena anticivilizacijska praksa neodgovornosti za zločine počinjene nad Srbima na Кosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Srpska koordinacija je naglasila da ćutanje i ravnodušnost pred učinjenim zlodelima, pristajanje na odsustvo elementarne vladavine prava i pravde, ne predstavljaju ništa drugo nego "saradnju sa zlom i zločincima".

Dodala je da se sa takvom praksom neće pomiriti i javno pozvala međunarodne faktore na Кosovu i vlasti u Srbiji, da učine sve što je u njihovoj moći, kako bi se učinioci tog, kao i brojnih drugih zločina nad Srbima na Кosovu priveli pravdi.

"To je civilizacijsko i moralno pitanje, koje predhodi svakom drugom. Bilo kakva 'normalizacija odnosa' između Srba i Albanaca, ne može graditi bez suočavanja sa prošlošću, na zaboravu masovnih i organizovanih zločina pripadnika OVK bez istine i pravde za brojne srpske žrtve", naglašeno je u saopštenju.

U oružanom napadu iz automatskog oružja na više desetina srpske dece, koja su se kupala u reci Bistrici, ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19) a teško ranjeni Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorđe Ugrenović (20).

Ubistvo srpske dece osudili su domaći i međunarodni zvaničnici, a zbog tog tragičnog događaja održana je i vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Unmik je posle napada saopštio da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz "kalašnjikova" na oko pedesetoro dece i mladih Srba iz Goraždevca.

Policija Unmika je u istrazi saslušala 75 svedoka, a pretresla je i stotinak kuća, bez konkretnih rezultata, a ubice dece, i pored nagrade od milion evra i obećanja ondašnjeg šefa UNMIК-a da će "prevrnuti svaki kamen da ih nađu", do danas nisu poznate.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koordinacija srpskih udruženja: Počinioce zločina na KiM privesti pravdi

Izvor: RTS, 13.Avg.2020

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije ističe da ni danas, 17 godina od masakra nad srpskom decom u Goraždevcu, niko nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin, a da je tužilac EULEKS-a, još 2010. obustavio istragu, "zbog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.