Konzumiranje brze hrane povećava rizik od dijabetesa

Izvor: Blic, 10.Dec.2011, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzumiranje brze hrane povećava rizik od dijabetesa

Osobe koje konzumiraju brzu hranu dva ili više puta nedeljno imaju veći rizik da obole od dijabetesa, pokazalo je istraživanje. Žene su u većoj opasnosti nego muškarci.

Ako provodite većinu vremena na poslu i nemate priliku da sami pripremite obrok, verovatno ćete se odlučiti za neku hranu "za poneti". Stručnjaci upozoravaju da brza hrana nije dobar izbor, jer povećava rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.

Oko deset odsto obolelih od dijabetesa u Velikoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Britaniji boluje od tipa jedan ove bolesti, koji je povezan sa imunim sistemom. Preostalih 90 odsto boluje od dijabetesa tipa dva, koji može biti prouzrokovan lošom ishranom i načinom života.

Kada organizam izgubi sposobnost da koristi glukozu iz namirnica koje unosimo, javljaju se poremećaji u cirkulaciji krvi, što može oštetiti krvne sudove. Tako raste rizik od problema sa venama, srčanog udara i gubitka vida, a pokazalo se da su žene sklonije ovim problemima od muškaraca.

Studija australijskih naučnika, koja je obuhvatila 1896 muškaraca i žena starosti od 26 do 36 godina pokazala je da 40 odsto muškaraca i 20 odsto žena jedu brzu hranu najmanje dva puta nedeljno. U poređenju sa onima koji ne jedu takvu hranu, učesnici eksperimenta imali su mnogo veću koncentraciju šećera u krvi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.