Izvor: Blic, 17.Mar.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrolišite ruke tokom intervjua!

Tokom razgovora, odnosno intervjua sa potencijalnim poslodavcem povedite obavezno računa i o gestikulaciji rukama jer je to treči, ali ne i manje važan element govora tela. Tzv. otvoreni pokreti i gestikulacija tj. usmeravanje ruku prema osobi s kojom razgovarate, tako da su vam dlanovi okrenuti ka gore i vidljivi, karakteristični su pokreti za iskrene osobe koje su obično sigurne u sebe i otvorene prema drugim ljudima.

Pokazivanjem prsta ili približavanjem ruku ispred sebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dajete važnost onome što u datom trenutku govorite. Svakako je preporučljivo tokom intervjua izbegavati prekrštene ruke ili dodirivanje rukava - tako šaljete poruke sagovorniku da ste napeti, nervozni, nesigurni, a ponekad i neiskreni. Šta god da radite sa rukama tokom intervjua, potrudite se da svakako izbegnete neprestano „mahanje rukama i dirigovanje", jer tako ostavljate utisak veoma nervozne osobe koja nije sposobna za samokontrolu. Često dodirivanje očnih kapaka i bilo kakvo čačkanje lica, nosa ili usta odvraća pažnju sagovornika sa onoga što govorite, a vi delujete nesigurno ili nezainteresovano. Ovo je naročito značajno, jer većina poslodavaca želi u svom timu komunikativne, otvorene i sigurne u sebe timske igrače.

Ovo što je navedeno predstavlja samo neke od osnovnih principa po kojima vas vaša podsvest razotkriva i iskusnom sagovorniku daje mnogo više informacija o vama samima od onoga što u datom trenutku govorite. Vežbom možete postići kontrolu nad svojim pokretima, a pravu meru i detalje sami ćete steći vremenom i iskustvom.

Dobra vežba je da pokušate da se setite nekih osoba koje su na vas ostavile pozitivan, odnosno suprotan, negativan utisak. Analizirajte i posmatrajte poželjne i nepoželjne pokrete koje čine te osobe te pokušajte da ih u sopstvenoj interpretaciji „ubacite" u svoj govor tela, ali tako da deluju spontano, a ne izveštačeno! Uostalom, već i sama svest o tome da sopstvenim telom i pokretima dajete vrlo jasne poruke sagovorniku učiniće da ćete češće biti svesni onih grešaka koje činite, pa ćete tako ljudima prema kojima želite da budete srdačni češće prilaziti opušteno, te ćete biti otvoreniji za komunikaciju, dok ćete se od nasrtljivaca braniti i bez reči, samo stavom i položajem tela.

Neverbalni deo procesa komunikacije može biti prepušten slučaju, spontan i neusiljen, neisplanirani deo vašeg razgovora sa potencijalnim poslodavcem, međutim mnogo je korisnije da i neverbalna komunikacija bude deo vaše isplanirane „strategije" tokom intervjua.

Kod nekih osoba, gestikulacija rukama je veoma izražena tokom govora, dok su drugi ljudi tokom intervjua, poput kipa, nepomični i nepokretni dok govore. Gestikulacija rukama je svakako najznačajnija, ali sasvim sigurno, ukoliko preterate to će svakako ometati normalan tok razgovora sa ispitivačem. Pokret može skrenuti pažnju sa reči koje u određenom trenutku izgovarate ili im neplanirano dati potpuno drugo značenje i smisao. Ovako se fokus razgovora lagano gubi u neprekidnim pokretima, mrdanju, pomeranju, micanju, mahanju i „dirigovanju".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.