Kontrola ugostiteljskih objekata

Izvor: RTS, 11.Sep.2014, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrola ugostiteljskih objekata

Otkrivene su velike nepravilnosti kontrolom ugostiteljskih objekata, kladionica i kockarnica u Beogradu. Trećina radnika radila je na crno, zbog nelegalnog korišćenja oduzeto je više od 60 automata, poker aparata i računara. Izuzev prekršajnih u najavi su i krivične prijave.

Kontrola iza ponoći isterala je goste sa splavova, ali i istinu na videlo. Da li su čak dva od tri kontrolisana splava koristila dvostruko knjigovostvo, treba da dokažu podaci iz oduzetih računara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Podaci koji se bitno razlikuju od prometa preko fiskalne kase, tako da je poreska policija pokrenula jedan predistražni postupak i o tome obavestila nadležno tužilaštvo i očekuju se sada rezultati forenzičke analize tih podataka koji su nađeni u računarima", kaže Đorđe Vuković, koordinator Poreske policije.

Na jednom splavu u kasi je utvrđen manjak od 200.000 dinara, na drugom višak u robi od čak dva miliona. Za ono što će se tek otkriti potrebno je vreme.

"To nisu samo ugostiteljski objekti, nego su registrovani kao privredna društva tako da i poreska kontrola i poreska policija su u punoj aktivnosti što se tiče provere poslovne dokumentacije kod tih privrednih društava", napominje Vuković.

Iako trećina radnika nije bila prijavljena, ispostavilo se da poslodavci ugovor o radu onih koji su prijavljeni ne drže u firmi. Po zakonu to bi morali jer su kazne i do 100 000 dinara. Za neprijavljene radnike i do dva miliona dinara.

"Inspektori rada su zatekli 33 lica bez zaključenog ugovora o radu, s tim u vezi su naložili poslodavcima rešenje da zaključe ugovore o radu sa tim licima", kaže Vesna Jovanović iz Inspekcija rada.

Prema statistici Inspekcije rada, u 83 odsto slučajeva poslodavci nakon toga radnika i zaposle. Na taj način u prvih pet meseci ove godine iz "crne zone" izašlo je tri i po hiljade ranika. Združena kontrola pokazala je da su beogradske kladionice i kockarnice u "crnom" iz drugih razloga. Od 14 kontrolisanih, deset je imalo velike propuste.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

KOCKARNICE I SPLAVOVI VAN ZAKONA: Oduzeto 60 poker aparata i računara, svaki treći radnik na crno...

Izvor: Kurir, 11.Sep.2014

BEOGRAD - Inspekcija je tokom kontrole ugostiteljskih objekata, kladionica i kockarnica u Beogradu uočila velike nepravilnosti u radu! Trećina radnika radila je na crno, zbog nelegalnog korišćenja oduzeto je više od 60 automata, poker aparata i računara. Izuzev prekršajnih u najavi su i krivične...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.