Kontrola obavezna posle pedesete

Izvor: Blic, 10.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrola obavezna posle pedesete

Rak debelog creva je oboljenje koje se sve češće sreće kod pacijenata oba pola u Srbiji tokom poslednjih pet godina. Najnoviji podaci pokazuju da broj novoobolelih prelazi 30.000 godišnje, što nas svrstava u neslavni vrh među evropskim zemljama.



Uzroci nastanka ovog oboljenja i što bolji kvalitet života pacijenata nakon hirurške intervencije bile su neke od tema na Skupu kolorektalnih hirurga i stoma sestara koji je ovih dana održan na Kopaoniku u organizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Društva koloproktologa.

Dr Velimir Marković, koloproktolog sa Prve hirurške klinike, stručnjak za kolorektalnu hirurgiju i jedan od učesnika na ovom skupu, kaže za „Blic" da ako se karcinom otkrije u početnom stadijumu bolesti može se smatrati hirurški izlečivim.

- Zato stalno ponavljamo da svi pacijenti stariji od 50 godina, imali simptome ili ne, treba da odu kod lekara da pregledaju debelo crevo, da im se uradi kolonoskopija i test na okultno krvarenje. Ako ova kontrola pokaže da je sve u redu, treba je ponoviti za pet godina – ističe dr Marković.

Pacijenti često nisu sigurni kad da se zabrinu i da posumnjaju da su oboleli. Sigurni signali su, kako objašnjava doktor, pojava krvi pre, sa ili posle stolice, promena frekvence pražnjenja, bolovi u trbuhu, gubitak telesne težine...

Lečenje karcinoma debelog creva se određuje na osnovu veličine i pozicije tumora, kao i mesta na koja se proširio. Mogućnosti lečenja raka debelog creva su hirurgija, ključna terapijska opcija kod pacijenata kod kojih se tumor nije proširio i može se koristiti u kombinaciji s radioterapijom ili hemioterapijom.

Pacijenti dosta mogu da učine i da preventivno deluju protiv ove ozbiljne bolesti. Pre svega treba da vode računa o ishrani i da jedu hranu bogatu prirodnim vlaknima, što je neuporedivo bolje od zapadnjačke ishrane gde su vlakna pridodata kao suplement. Preporučuje se uzimanje najmanje pet porcija svežeg voća i povrća dnevno. Najmanje jednom nedeljno treba uzimati brokoli i kupus. Preporučuje se smanjeno uzimanje crvenog mesa, najviše tri puta nedeljno, i uzdržavanje od unosa iznutrica i suhomesnatih proizvoda, kao i često uzimanje ribe i živinskog mesa kao izvora belančevina životinjskog porekla.

Pomoć stoma terapeuta

Kod otprilike petine pacijenata nakon operacije debelog creva jedino rešenje je stoma, izvedeno crevo na prednji trbušni zid. Veoma bitni za njih su stoma terapeuti, koji im pomažu pri otklanjanju svih problema oko održavanja stoma, istovremeno im pomažući da se što pre vrate pređašnjem životu i radnim obavezama.

Brojke

- Svake godine otkrije se 30.000 novoobolelih

- Čak 50 odsto kancera otkrije se u poodmaklom stadijumu

- Povećava se rizik sa godinama života, najčešće između 40. i 60. godine

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.