Izvor: B92, 09.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrola novca u kampanjama

Beograd -- Republička izborna komisija odlučila da dve skupštinske službenice obave kontrolu trošenja novca u kampanjama.

RIK je za revizore postavio skupštinske službenice Radicu Aleksić i Dragicu Krstić-Purešević, koje će od političkih stranaka moći da zahtevaju dopunu dokumentacije ako su one nepotpune, a ako stranke to ne učine, revizori će o tome obavestiti RIK.

Svaki od revizora dobiće 200.000 dinara za izveštaj na osnovu kog će se utvrditi kuda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je otišao svaki dinar u predizbornoj kampanji, ko su bili donatori i finansijeri, bez obzira na to da li je reč o pojedincima ili o firmama.

Transparentnost Srbija: Nejasna odluka

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio je danas da je nejasno da li će se RIK-a o kontroli utrošenih sredstava u predizbornoj kampanju odnositi samo na proveru tačnosti podataka koje su stranke dostavile ili i na to da li su ti podaci potpuni.

"Nema razloga da se sumnja u stručnost dve revizorke, ali je još rano za prognozu uspešnosti provere, zato što mnogo toga zavisi od koncepta kontrole ali i podrške koju im bude dao RIK", rekao je Nenadić.

Nenadić je dodao da će Transparentnost Srbija upoznati RIK s podacima o finansiranju stranaka i s podacima koje tokom narednih sedmica dobije od opštinskih RTV stanica i firmi koje su iznajmljivale prostor za promotivne skupove u kampanji.

On je rekao da je odluka RIK o angažovanju dve revizorke očekivana ali zakasnela, jer je mogla da bude doneta još pre 20 dana. "Odluka je očekivana zato što RIK nije, koliko je meni poznato, tražio dodatna budžetska sredstva za proveru. Odluka je delimično zakasnela jer umesto 90, RIK sada ima samo 70 dana za obavljanje provere", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.