Kontrola izborne procedure

Izvor: RTS, 05.Sep.2010, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrola izborne procedure

Postupak kontrole na izborima za nacionalne savete manjinskih zajednica u Srbiji tebalo bi da utvrdi da li je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava moglo da izbegne propuste, ističe ombudsman Saša Janković.

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da je evidentno da je u postupku za izbor nacionalnih saveta manjinskih zajednica u Srbiji bilo nekih propusta i da je postupak kontrole u toku.

Postupak kontrole treba da utvrdi da li je Ministarstvo za ljudska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i manjinska prava moglo da izbegne te propuste, rekao je Janković dodavši da, pošto je postupak u toku, ne želi da iznosi detalje tog postupka.

U intervjuu Tanjugu, Janković je, međutim, istakao da ombudsman nikada ne radi "protiv" bilo kog organa uprave već da se postupak kontrole vodi u interesu svakoga, pa i organa čiji se rad proverava.

Njegov posao je, objasnio je Janković, da utvrdi da li je način upisa u biračke spiskove "otvorio vrata" zlouptrebama ili je uputstvo za to moralo biti takvo kakvo jeste.

"U kontroli zakonitosti i pravilnosti rada ministarstva ispitivaćemo da li je bilo propusta u radu pri uspostavljanju nacionalnih saveta nacionalnih manjina koji su u Srbiji ove godine, po odgovarajućem zakonu, formirani prvi put", rekao je Janković.

Ombudsman je dodao da će sagledati ne samo da li se pri primeni propisa grešilo, već i ako jeste, šta je prouzrkovalo te greške, te da li pojedine propise treba unaprediti kako bi brže, potpunije i uz manje zloupotreba ostvarivala garantovana prava pripadnika nacionalnih manjina.

Odnos države i manjinske samouprave

Janković je rekao da se utvrđuje odnos države i manjinske samouprave, jer je Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina data manjinska samouprava nacionalnim manjinama u oblasti obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i kulture.

"Videće se da li je država pisanjem poslovnika o načinu konstutuisanja nacionalnih saveta ili nekim drugim aktima zadržala u manjinskim samoupravama više nego što je dozvoljeno, da li je zakon mogao i trebalo detaljnije uredititi neka pitanja i slično", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, krajnji ishod trebalo bi da bude da pripadnici nacionalnih manjina i od nacionalnih saveta i države imaju konkretnije ostvarivanje svojih prava i da im se omogući adekvatan pristup institucijama.

Ukoliko Zaštitnik građana ne nađe propuste, to daje dodatni legitimitet radu organa koji je za nekog građanina ili grupu bio sporan, dodao je Janković.

Na pitanje šta je predočio premijeru na prvom sastanku, Zaštitnik građana je izjavio da je zajednički ocenjeno da ne postoji dovoljno odgovornosti za nezakonit i nepravilni rad kod dela državnih službenika i da to proizvodi opravdano nezadovoljstvo dela građana.

"Postignuta je saglasnost da u Srbiji postoji mnogo pravnih i fizičkih lica protiv kojih su građani podneli krivične prijave zbog oštećenja i da postupci pred sudom i administrativnim organima traju dugo i da to prouzrokuje veliko nezadovljstvo građana", izjavio je Janković.

Sticanje poverenja u državnu administraciju

Ombudsman je naveo da se stoga opravdano kod njih stvara osećaj nepravde i nepoverenje u državne institucije.

Prema njegovim rečima, sa premijerom je dogovoreno da će administrativni postupci biti vođeni sa posebnom pažnjom kako bi građani stekli poverenje u državnu administraciju koja nastoji da štiti njihova prava.

"Složili smo se o potrebi da se lična odgovornost za rad pooštri, između ostalog i tako što će Zaštitnik građana, kada utvrdi svesno kršenje prava građana i nedostatak volje da se u saradnji sa ombudsmanom propust ispravi, traži sankcije za odgovorne", rekao je Janković.

Ombudsman je istakao da je na sastanku konstatovano da postoji značajan broj državnih službenika koji su stručni, posvećeni javnom pozivu i koji građane ne shvataju kao "prekobrojne predmete", već kao ljude.

"Takve državne službenike, međutim, loše okruženje demotiviše da ostanu u državnoj službi", rekao je Janković i dodao da odnos države prema svojim kadrovima mora da se menja, kako bi državnu upravu činili i zakone primenjivali najbolji, a ne srednji ili loši administrativci.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.