Kontrola fakulteta

Izvor: RTS, 18.Sep.2012, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrola fakulteta

Prosvetna inspekcija od 1. oktobra počinje kontrolu rada isturenih odeljenja domaćih državnih i privatnih, ali i stranih fakulteta u Srbiji. U protekle tri godine gotovo skoro privatnih i državnih fakulteta organizovalo je nastavu u izdvojenim odeljenjima, a da za to nisu dobili akreditaciju.

U ovom trenutku samo osam odeljenja, odnosno jedinica bez svojstva pravnog lica van sedišta ustanove, ima akreditovana po dva studijska programa kažu u Komisiji za akreditaciju.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />To su Novosadska privredna akademija u Šapcu, Novosadski fakultet tehničkih nauka u Inđiji, visoke tehničke i poslovne škole iz Novog Sada, Čačka i Užica u Paraćinu, Lazarevcu i Kragujevcu, Edukons u Svilajncu i Evropski univerzitet u Novom Sadu.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić kaže da su početkom juna uputili dopis svim visokoškolskim ustanovama u Srbiji i upozorili ih da, u skladu sa zakonom, ako hoće da organizuju nastavu van sedišta moraju da podnesu zahtev za akreditaciju i zahtev za rad.

Ukoliko se odeljenje zatvori studenti nastavu nastavljaju na matičnom fakultetu. Skoro četrdeset ustanova u osnivanju čeka na odluku Akreditacione komisije tri godine.

Predsednica Komisije za akreditaciju profesor Vera Vujčić Kovačević ističe da je komisija za akreditaciju uradila predlog standarda za početnu akreditaciju.

"Do dana današnjeg to nije objavljeno u Službenom glasniku jer su u Ministarstvu konstatovali da postoje neke neusklađenosti sa Zakonom o radu", objašnjava Kovačevićeva.

Visokoškolska ustanova iz inostranstva, može da organizuje nastavu u Srbiji uz dozvolu za rad. Validnost i verodostojnost diplome proverava se na zahtev poslodavaca.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić kaže da pored toga što mora da bude verodostojna i validna diploma, potrebno je još nešto.

"Da je stvarno stečeno obrazovanje odgovarajuće i da neko može da obavlja neki posao za koji je dobio neku diplomu", navodi Tmušić.

U Akreditacionoj komisiji dosta očekuju od akcije prosvetne inspekcije.

"Mislim da je to jako dobra najava, zato što je to uzelo velikog maha i da se tu radi o trgovini diplomama koja je već i kriminalna delatnost. Dakle nije samo ogrešenje o Zakonu o visokom obrazovanju", dodaje Kovačevićeva.

Onima koji ne ispunjavaju propisane uslove poslovanja, biće zabranjen rad. A ukoliko se pokaže da diploma nije validna, slučaj preuzima policija, pa tužilaštvo.

Spisak akreditovanih programa i ustanova objavljen je na sajtu Akreditacione komisije u Vodiču za studente.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.