Izvor: B92, 22.Avg.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kontinuitet nije dobar put"

Beograd -- Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da Vlada može da vodi proces pridruživanja EU i da istovremeno zaštiti prava Srba na Kosovu

"Da li je u stanju i da li želi da to uradi, to ćemo videti. Svakako da pokušaj da se u parlamentu usvoji deklaracija koja insistira na kontinuitetu dosadašnje politike nije dobar put, kao što nije dobro ratifikovati ni energetski sporazum sa Rusijom. LDP od toga ne odustaje i zbog toga što mislimo da to ugrožava evropske integracije", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je on.

"S druge strane, LDP, kao proevropska stranka, nikada neće biti zadovoljan tempom integracija zbog toga što smo već u ogromnom zaostatku, ali će učiniti sve da zaštiti taj proces i da ga ubrza", rekao je Jovanović za Politiku.

LDP svoju ulogu u Beogradu vidi u afirmisanju vrednosti koje će pokrenuti suštinsku promenu - transfer prava, a ne samo obaveza, sa grada na građane, stranaka na svaku vrstu institucija, države na društvo, koje mora imati prednost, rekao je Jovanović.

"Mi za sebe nismo tražili nikakvu apanažu, kvote. S druge strane, nismo bili spremni da žrtvujemo svoje birače pristankom na opšte obećanje da ce koalicija DS-SPS sama od sebe odustati od potpune partizacije gradske uprave", rekao je on.

"Uspeli smo da osnovnu predizbornu ideju - napuštanje modela partijske države kroz suštinsku depolitizaciju života u Beogradu - ugradimo u dogovor s DS-om. Taj princip će biti sproveden na svim nivoima gradske uprave, ali ne tako što će LDP, umesto marginalnog G17, sebe proglasiti ekspertskom partijom, već tako što će se kroz gradske institucije, a ne partijske gradske odbore, voditi grad", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, ljudima profesionalizam i nezavisnost obezbeđuju biografija, profesionalni integritet i činjenica da su njihovi životi i rezultati postojali i van politike i stranaka.

Jovanović je rekao da su nemoguće ozbiljne promene u zemlji bez "dubinske demokratizacije medija".

"Prvi korak su, naravno, smene svih onih koji su, kao u Miloševićevoj epohi, poverovali da sve počinje i prestaje s vladajućom strankom. Zato ćemo predložiti Skupštini izmene Zakona o radiodifuziji i Zakona o javnom servisu, kao i model koji će onemogućiti vlast da imenuje isključivo svoje ljude kao predstavnike države u medijima s mešovitom svojinom, što se, po pravilu, dešava u Politici i Novostima", najavio je Jovanović.

On je demantovao tvrdnje da je prekinuo odmor i da se sreo s liderom DS-a Borisom Tadićem da bi se konačno dogovorili o vlasti u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.