Konsultacije o novoj vladi

Izvor: B92, 29.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konsultacije o novoj vladi

Boris Tadić (Fonet)

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić počeo je konsultacije o mandataru za novu vladu razgovorima sa radikalima, a zatim i sa demokratama.

Članica Predsedništva Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović izjavila je da se predsednik Srbije "uopšte nije bavio mogućnošću" da radikalima da mesto mandatara za sastav vlade. Ona je kazala da je delegacija radikala pozvala predsednika Srbije da podnese ostavku zbog "loših rezultata njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranke na izborima". DSS je usvojio svoju pregovaračku platformu, ali je ne iznosi.

Delegacija SRS-a obavestila je Tadića, nakon konsultacija u zgradi Predsedništva, da prema Ustavu, radikalima pripada mandat za sastavljanje nove vlade, jer su osvojili najviše glasova na parlamentarnim izborima.

Ona je dodala da je predsednik Srbije postavljao pitanja na koja oni nisu želeli da mu odgovore, jer ne spadaju u njegova ustavna ovlašćenja.

Jovanovićeva je kazala da im Tadić nije ponudio da predlože kandidata za mandatara, a da mu je delegacija SRS-a prenela da je to sasvim pogrešno i da njegovi pravni savetnici pogrešno tumače Ustav.

Pored Nataše Jovanović, u delegaciji SRS-a bili su Lidija Vukićević, Sulejman Spaho i Filip Stojanović.

Iz kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića saopšteno je da su predstavnici SRS-a odbili da navedu da li bi njihov eventualni kandidat mogao da obezbedi podršku u Narodnoj skupštini za izbor vlade.

"Predstavnici Srpske radikalne stranke odbili su da se izjasne o imenu svog kandidata za predsednika vlade, kojeg bi, eventualno, predsednik Republike, u skladu sa Ustavom Srbije, predložio Skupštini", navodi se u saopštenju.

DS: Naš kandidat je Božidar Đelić

"Demokratska stranka spremna je da preuzme odgovornost za vođenje zemlje i njen kandidat za premijera je Božidar Đelić", izjavio je zamenik predsednika DS-a Dušan Petrović posle konsultacija s predsednikom Srbije.

On je rekao da je za građane Srbije i državni interes najbolje da bude formirana velika demokratska vlada, u kojoj će, pored DS-a, biti Demokratska stranka Srbije, G17 plus, koalicija oko Liberalno-demokratske partije i stranke nacionalnih manjina.

Petrović je podsetio da je Demokratska stranka osvojila najviše glasova u demokratskom bloku i da ima najviše mandata, a da će "svako ko želi da to izbegne da uvaži", morati da objasni građanima.

"Predsednik Srbije ne daje niti može da daje mandat bilo kome jer to nije u skladu sa našim ustavnim sistemom. Kada stekne uverenje da za nekog od kandidata postoji podrška parlamentarne većine, predsednik će tog kandidata predložiti Skupštini", rekao je Petrović, posle konsultacija delegacije DS-a sa Borisom Tadićem.

Pored Petrovića, u delegaciji DS-a bili su i potpredsednik Dragan Šutanovac, predsednik Političkog saveta stranke Dragoljub Mićunović i predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić.

Inače, paralelno s konsultacijama s predsednikom Srbije, koji će predložiti mandatara, teći će razgovori stranaka o personalnim rešenjima za pojedina ministarstva.

Za sutra je planiran sastanak predsednika Srbije s koalicijom DSS-NS, a zatim i s G17 plus.

Tadić će u sredu primiti predstavnike Socijalističke partije Srbije i koalicije okupljene oko Liberalno-demokratske partije, a u četvrtak će razgovarati sa strankama nacionalnih manjina.

DSS ne iznosi platformu, van igre samo LDP

Demokratska stranka Srbije je završila svoju platformu za pregovore, ali i dalje ne želi da javnosti saopšti sa kim bi oni formirali vladu i po koju cenu.

DSS je saopštio da je mnogo bitnije pre pregovora utvrditi principe rešavanja najvažnijih državnih pitanja poput statusa Kosova a onda govoriti o personalnim rešenjima. Jedna kadrovska želja DSS-a je ipak poznata - mesto premijera.

Pre tri godine ta stranka je insistirala da, kao stranka sa najviše glasova u demokratskom bloku, dobije premijersko mesto. Sada je treća po broju madata, i taj princip izgleda više ne važi. Najvažnije je ko može da skupi 126 poslanika.

"Zaista respektujem snagu izbornih lista, ali ako bi se tom logikom išlo, onda bi se premijersko mesto moralo ponuditi prvo Tomislavu Nikoliću", kaže Miloš Aligrudić, funkcioner DSS-a.

U DSS-u su u izbornoj kampanji odbijali da saopšte da li bi pravili koaliciju sa radikalima. I sada, po završetku izbora, još uvek nemaju odgovor. "Jedina politička stranka za koju mogu sada da tvrdim da je potpuno van igre, to je LDP Čedomira Jovanovića", kaže on.

Na pitanje B92 da li može decidirano da kaže da ne bi pravili vladu sa radikalima, Aligrudić je odgovorio odrečno: "Zbog toga što ne poznajem stav stranke jer nisam bio tu. Vrlo jednostavno."

Savetnik Vojislava Koštunice Branislav Ristivojević izjavio je da je platforma DSS-a za pregovore o formiranju nove vlade završena i da će danas biti određena delegacija koja će tu stranku predstavljati na razgovorima sa predsednikom Srbije.

"Naša želja je da se na početku pregovora utvrde načela i principi rešavanja najvažnijih državnih pitanja, kao što je status Kosova i Metohije. Tek onda treba razgovarati o personalnim rešenjima. Verujemo da je Vojislav Koštunica najbolje rešenje za premijera, ali personalna rešenja su u ovom trenutku sekundarna", rekao je Ristivojević.

Prema njegovim rečima, koalicija DSS-a i Nove Srbije će u pregovorima o konstituisanju nove vlade nastupati jedinstveno.

"Ne očekivati previše od prvog kruga"

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže za B92 da od prvog kruga pregovora o novoj vladi ne treba očekivati previše jer je to krug visokih pregovaračkih uloga i tvrdih stavova.

"Tu će biti opipavanja pulsa i skiciranja mogućih rešenja, a to nagoveštavaju i sastavi nekih delegacija čije sastave znamo. Radikali će verovatno igrati prepoznatljivu igru nepristajanja na ulazak u vlast, a Nataša Janković je žena tvrdog pregovaračkog stila i treba očekivati takvu njenu ulogu", kaže on.

"Naravno, ključni će biti susreti s predstavnicima DSS-a i tzv. narodnjačke koalicije i G17 plus, jer u tom okviru treba tražiti prvi pokušaj za pravljenje vlade. Posle ćemo, u klasičnoj logici koalicionog pregovaranja, videti različite ponude i kompenzacione aranžmane koji treba da reše, očito glavno pitanje, a to je pitanje mandatara", kaže Stojiljković.

"Boris Tadić bi posle drugog kruga konsultacija možda mogao da predloži mandatara, kada mu se učini da ima kombinaciju koja koliko-toliko ima šanse", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.