Konstituisana Ustavotvorna skupština u Venecueli

Izvor: B92, 04.Avg.2017, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstituisana Ustavotvorna skupština u Venecueli

Karakas -- Ustavotvorna skupština je konstituisana u glavnom gradu Venecuele na zahtev predsednika Nikolasa Madura uprkos nezadovoljstvu građana i brojnim kritikama.

Nikolas Maduro je rekao na sednici u Karakasu da je novo telo, koje ima moć da promeni ustav, potrebno kako bi se u zemlji ponovo uspostavio mir posle nekoliko kriznih meseci, prenosi BBC.

Skupštinu će voditi bivša ministarka spoljnih poslova Delsi Rodrigez, čiji je izbor na tu funkciju jednoglasno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podržalo 545 delegata. Na sednici su bili i Madurova supruga i sin.

Rodrigez je na mesto predsednice Ustavotvorne skupštine predložio lider socijalista Disodado Kabelo. Ona se smatra jednim od najvećih saveznika venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura.

Predsedavajuća je u svom uvodnom obraćanju uputila oštro upozorenje opoziciji, dodajući da će se "nasilni fašisti koji vode ekonomski rat protiv naroda se suočiti s pravdom".

Hiljade vladinih pristalica okupilo se danas u Karakasu da pozdravi konstituisanje skupštine. Oni su mahali zastavama i nosili su fotografije bivšeg lidera Uga Čaveza i borca za nezavisnost Simona Bolivara.

Opozicija je kritikovala konstituisanje skupštine, ocenjujući da je to korak ka otimanju vlasti i pozvala je građane na masovne demonstracije.

Tokom glasanja za skupštinu održanog 30. jula, koje je bojktovala opozicija i osudile brojne zemlje, zabeleženo je nasilje u kojem je poginulo deset osoba.

Broj poginulih od početka talasa protesta u Venecueli koji je počeo 1. aprila, popeo se sad na 120.

Vatikan je apelovao da se izbegne svaki oblik nasilja, posebno prekomerna upotreba sile snaga bezbezdnosti, i izrazio veliku zabrinutost zbog pogoršane situacije u Venecueli posle višemesečnih protesta u kojima je stradalo 120 osoba.

Papa Franja pomno prati situaciju i moli se za Venecuelu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konstituisana Ustavotvorna skupština u Venecueli

Izvor: N1 televizija, 04.Avg.2017

Ustavotvorna skupština konstituisana je u glavnom gradu Venecuele na zahtev predsednika Nikolasa Madura, uprkos nezadovoljstvu građana i brojnim kritikama iz inostranstva...Nikolas Maduro je rekao na sednici u Karakasu da je novo telo, koje ima moć da promeni ustav, potrebno kako bi se u zemlji ponovo...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.