Izvor: RTS, 01.Avg.2022, 09:51

Konstituisan 13. saziv Narodne skupštine Srbije, poslanici položili zakletvu

Narodna skupština Srbije potvrdila je mandate novim poslanicima, čime je konstituisan novi – 13. saziv Parlamenta. Nakon verifikacije mandata, poslanici su položili zakletvu.
Konstitutivnom sednicom Skupštine Srbije predsedavaće najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković, sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

Najstarijem poslaniku u vođenju sednice pomaže četvoro najmlađih poslanika, sa četiri prvoplasirane liste >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << – Nikola Bokan sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", Pavle Grbović iz "Ujedinjenih", Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS-a i Jelena Bogdanović sa liste "Nada". Pored njih, najstarijem poslaniku pomaže i generalni sekretar Narodne skupštine.
Na prvoj sednici potvrđuju se mandati poslanika, bira predsednik Skupštine, kao i potpredsednici, imenuje se generalni sekretar, a na dnevnom redu je i izbor članova radnih tela parlamenta, kao i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.
Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu, a tim činom Skupština se smatra konstituisanom.
Sledi izbor predsedika parlamenta, a najjača lista okupljena oko Srpske napredne stranke, "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" najavila je da će za tu funkciju kandidovati Vladimira Orlića.
Orlić je za RTS pred konstitutivnu sednicu parlamenta rekao da je za dijalog uvek potrebna volja dve strane. Istakao je da su sve želje svim parlamentarnim strankama ispunjene i da će potpredsednike imati i oni koji su to želeli, ali, kako kaže, nisu mislili da je realno. 
Budući saziv parlamenta imaće sedam potpredsedničkih mesta, od kojih su tri predviđena za opoziciju, dogovoreno je na konsultacijama o konstitutivnoj sednici parlamenta, održanim prethodne nedelje.
Novi saziv parlamenta činiće 120 poslanika sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", 38 sa liste "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 sa liste "Ivica Dačić - Premijer Srbije".
Lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" imaće 15 poslaničkih mesta, koalicija "Moramo", 13 mandata, lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" 10 mandata, koliko i lista "Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".
Pet poslaničkih mesta pripalo je listi "Savez vojvođanskih Mađara", tri listi "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić", dva koaliciji "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu", koliko i listi "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin", dok će jednog poslanika imati "Koalicija Albanaca Doline".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Počela konstitutivna sjednica Skupštine Srbije

Izvor: SandzakPress.net, 01.Avg.2022

Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije počela je oko 10 časova. Sjednicom predsedava najstariji poslanik – Vladeta Janković, sa liste “Ujedinjeni za pobjedu Srbije”. Potvrđivanjem mandata novim poslanicima i izborom novog rukovodstva, biće konstituisan novi – 13. saziv parlamenta. Sjednici...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.