Konrad: Konkretno razgovaramo o Zajednici srpskih opština

Izvor: B92, 09.Maj.2023, 21:42

Konrad: Konkretno razgovaramo o Zajednici srpskih opština

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad ocenila je danas da je izuzetno važno što je u Briselu predstavljen statut Zajednice srpskih opština

Ona je dodala da je postignut dogovor da se to pitanje razmatra dalje, ističući da se i Nemačka zalaže za to.

"Intenzivno se zalažemo da institut zajednice opština može izuzetno brzo i da se implementira i bitan signal u tom smislu je dat. Sad se nalazimo u stadijumu kada možemo konkretno da razgovaramo o tome, i zaista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konkretno i razgovaramo i smatramo da je to važno", rekla je Konrad za Tanjug.

Ona je istakla i da se proces normalizacije ne sastoji samo od Zajednice srpskih opštine već, kako kaže, postoje i brojna pitanja koja moraju da se urede ne bi li odnosi Beograda i Prištine mogli da dostignu taj nivo normalizacije u interesu ljudi, kako bi se pogledi usmerili ka budućnosti.

Konrad je navela i da je to deo procesa priključenja Srbije Evropskoj uniji. "Naša želja je da što pre pozdravimo Srbiju u EU", poručila je nemačka ambasadorka.

Na konstataciju da je utisak da je Priština nagrađana, imajući u vidu da je dobila i viznu liberalizaciju i početak procesa prijema u Savet Evrope, a nije formirala ZSO, iako je to ključna obaveza, Konrad kaže da bi se usprotivila tim rečima, podsetivši da je usvojena deklaracija o nestalima, te da je i statut Zajednice takođe predstavljen i da je postignut dogovor da se sada to pitanje razmatra dalje.

Upitana da li je vlast koja je izabrana na osnovu 3,4 odsto izašlih birača ima legitimitet da vlada, pogotovo što je Aljbin Kurti u Briselu odbio predlog EU za rešenje te situacije, Konrad je ukazala da joj je žao što je Srpska lista bojkotovala te izbore i da je neophodno da se Srbi vrate u institucije kako bi opštine sa većinskim srpskim stanovništvom mogle da imaju dugoročnu perspektivu.

"Treba nam pretpostavka da je to moguće, i napredak, i ubrzo razgovori o Zajednici srpskih opština ili onim opštinama gde je većinsko srpsko stanovništvo i da su Srbi u institucijama", rekla je ona.

Konrad je, odgovarajući na pitanje, da li će na kraju procesa pristupanja ipak biti negativnih iznenađenja po Srbiju da prizna Kosovo, iako to ne piše u Evropskom sporazumu o putu normalizacije, kazala da najpre mora da istakne da je dijalog o normalizaciji između Srbije i Kosova sastavni deo procesa pristupanja.

"Ono što je usaglašeno u Briselu je nešto što će se u poglavlju 35 pregovora o pristupanju Srbije nastaviti, a isto tako u okviru člana 6 je usaglašeno da na kraju dijaloga treba da se predvidi opširan sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova", rekla je Konrad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.