Konrad: Autokratija Viktora Orbana

Izvor: RTS, 16.Jan.2012, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konrad: Autokratija Viktora Orbana

U Mađarskoj vlada autokratija, a premijera Viktora Orbana pokreće osvetoljubivost zbog koje se okreće represiji, kaže pisac Đerđ Konrad.

Pisac Đerđ Konrad smatra da u Mađarskoj vlada autokratija i da premijera Viktora Orbana pokreće osvetoljubivost zbog koje se okreće represiji.

"Orban je zao čovek, njegova energija je osveta. On ne može biti deo rešenja, jer je on problem. Klevete, optužbe, otpuštanja predstavljaju represiju. To ne stvara poverenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << već budi najgore iz naše prošlosti", rekao je mađarski pisac u intervjuu za italijanski list Republika.

Konrad je ocenio da dok je Orban na vlasti neće biti "poverenja među narodom, poverenja sveta, EU, niti MMF-a". "Orban je u potpunosti izgubio kredibilitet", dodao je Konrad.

"Kod nas više nema demokratije, to je autokratija. Nadam se da ćemo je se ipak uskoro osloboditi, imam poverenja u Evropu. Mađarska će se kad tad osloboditi ove vlade, ali neće biti lako jer smo na ivici. Povratiti poverenje tržišta, sveta, biće moguće tek kad vlada i, najvažnije, Orban podnesu ostavku", napomenuo je Konrad.

"Mađarskoj je potrebna kredibilna vlada stručnjaka - 'nešto poput Montija posle Berluskonija", rekao je pisac, aludirajući na smenjivanje bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonja i postavljanje tehničke vlade na cijem je čelu Mario Monti.

Prema njegovim rečima, Mađarska više nije demokratska zemlja, jer se svaki dan se menjaju stari i usvajaju novi zakoni što radikalno menja situaciju.

"Izgubili smo sigurnost u pravnu državu. To je autokratija zavisna od Orbanovog suda. On je mađarski Putin. Putin u EU, tužan izuzetak", naveo je Konrad.

Upitan da li će Mađarska ostati u EU, Konrad je rekao da nije Mađarska ta koja odbacuje Uniju i da može da je spase samo Evropa.

"Ne govorim protiv svoje zemlje, ne odbacuje Mađarska EU, Orban govori često da možemo da živimo bez Unije, ali tako misli samo on. EU mora da izvrši pritisak zahtevajući formiranje tehničke vlade", upozorio je mađarski pisac.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.