Konkurs za upis u srednje škole

Izvor: RTS, 06.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurs za upis u srednje škole

Objavljen konkurs za buduće srednjoškolce. Kvalifikacioni ispit iz srpskog jezika biće 22. juna, a dan kasnije biće testirano znanje iz matematike. U srednjim školama više mesta nego dece koja završavaju osnovnu školu pa nema razloga za brigu oko upisa, poručio ministar prosvete Žarko Obradović.

Prošle godine mladi su najveće interesovanje pokazali za zanimanja ugostiteljske, turističke, bankarske i medicinske struke, dok su najmanje atraktivni profili bili mašinbravar, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << matalostrugar, konfekcijski tehničar, mesar, proizvođač finalnih proizvoda od drveta.

Među traženim zanimanjima bili su kuvar, konobar, turistički tehničar, službenik osiguranja, bankarski službenik, finansijski administrator.

Mladima su bila interesantna i zanimanja farmaceutski i fizioterapeutski tehničar, medicinska sestra - vaspitač, zatim društveno jezički i prirodno matematički smerovi u gimnazijama, ženski i muški frizer.

Konkurs za upis u srednje škole, sa detaljnim pregledom i adresom svih obrazovno-vaspitnih ustanova, smerovima, brojem mesta, objavljen je danas i po ceni od 210 dinara može se kupiti u knjižarama "Prosvetnog pregleda" ili poručiti preko škola.

U školskoj 2009/10. godini za 80.500 učenika koji završavaju osmi razred predviđeno je 88.799 mesta, rekao je ministar prosvete Žarko Obradović i poručio roditeljima da pomognu deci, a budućim srednjoškolcima da pronađu meru između želja i mogućnosti.

Obradović je rekao da ima više mesta u srednjim školama nego dece koja završavaju osnovnu školu i savetovao roditeljima i deci da ne moraju da brinu o upisu već da se samo posvete učenju.

Ministarstvo prosvete ove godine je, u saradnji sa privredom, uvelo i dva nova profila - tehničar za reciklažu i modni krojač.

Prijemni ispiti za upis u matematičke i filološke gimnazije, odeljenja za talentovane za fiziku i umetničke škole, počeće od 4. juna i trajaće nekoliko dana, dok će za one koji žele da se upišu u gimnaziju ili četvorogodišnju srednju stručnu školu biti organizovani kvalifikacioni ispiti.

Kvalifikacioni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika organizovaće se 22. juna, a sutradan, 23. juna, biće testirano znanje iz matematike. Ove godine će u 40 odsto zadataka iz srpskog (maternjeg) jezika biti izmenjen redosled tačnih odgovora.

Na testu iz matematike, od 17 zadataka u pet će biti promenjene vrednosti. Kvalifikacioni ispiti biće održani u matičnim osnovnim školama i dežuraće i profesori iz srednjih škola.

Preliminarni rezultati 24. juna

Minimalan prag znanja ostao je isti, odnosno kandidati će morati da osvoje bar po jedan bod iz matematike i srpskog (maternjeg) jezika.

Preliminarni rezultati kvalifikacionih ispita biće poznati 24. juna, konačna rang-lista znaće se 29. juna, a liste sa rangiranih 20 upisnih želja, odnosno odabranim školama predaju se 29. i 30. juna.

Prema kalendaru, upis učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2009-10. biće završen 9. jula, odnosno 13. jula za one koji ne uspeju da se upišu u prvom krugu.

Učenici koji posle osmog razreda šele da upišu trogodišnju srednju stručnu školu ili školu koja traje dve godine, ne polažu kvalifikacione ispite, već u matičnoj osnovnoj školi popunjavaju listu sa 20 upisnih želja.

U spisak unose nazive škola, mesto, šifru i naziv obrazovnog profila i rangiraju se prema opštem uspehu koji su postigli u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole.

U Srbiji postoji 520 srednjih škola, 130 gimnazija i 390 stručnih škola, muzičkih, umetničkih i škola za talente.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.