Konkordija čuva blago vredno oko 12 miliona evra

Izvor: Kurir, 20.Sep.2013, 07:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkordija čuva blago vredno oko 12 miliona evra

U turističkom brodu koji se nasukao u januaru 2012. nalazi se nakit, novac u sefovima putnika i čak 6.000 umetničkih dela

RIM - Uspeli da sačuvaju pravo bogatstvo.

Ekskluzivni kruzer „Kosta Konkordija“, koji se 13. januara 2012. nasukao kod italijanskog ostrva Điljo i na tom mestu stajao i propadao duže od godinu dana, krije u sebi blago vredno čak 12 miliona evra.

Postao olupina

Naime, nakon stravičnog brodoloma >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u kojem je život izgubilo 32 putnika, ostalo je potopljeno mnogo dragocenosti, počevši od nakita, novca u sefovima bogatih turista i čak 6.000 umetničkih dela, a sad bi konačno sve to moglo da bude izvađeno kad je „Konkordija“ uspravljena akcijom inženjera koja je koštala Italijane više od 600 miliona dolara.

Nakon izvlačenja „Konkordije“ na površinu svi su zanemeli kad su videli njenu trulu stranu, koja je 20 meseci ležala u moru. Nije bilo moguće ne primetiti da je to sve što je ostalo od nekad moćnog kruzera, na kojem je bila privilegija putovati, a što su mogli da priušte samo dobro situirani putnici.

U tom njegovom potpuno uništenom desnom delu nekad su bile smeštene kabine, ali i niz teatara, barova i prodavnica s ekskluzivnom garderobom. Sve one bile su ispresecane kružnim stepeništem, a ispunjene udobnim velikim stolicama jer su putnici morali da se odmaraju tokom zamornog šopinga, koji je mogao da traje i ceo dan. Tokom nesreće razrušen je teatar Atene na tri nivoa, kao i kazino Barselona sa svim slot-mašinama, stolovima za klađenje i ruletima.

Iz kazina dva miliona

Na brodu su se nalazile tri postavke umetničkih dela, među kojima su bile i skulpture iz antičkog perioda, kao i keramika iz 19. veka i dragoceni kristalni artefakti. Pored toga, u njemu su bila i dela moderne i digitalne umetnosti, ali i japanske, koja sama vredi čak tri miliona evra. Putnici su iza sebe ostavili otprilike četiri miliona evra, dok je s kazinima i prodavnicama nakita potonulo oko dva miliona evra. Na brodu se takođe nalazilo i 40.000 evra u kešu. Vlasti su saopštile da će uskoro biti u mogućnosti da otvore sefove koji su bili na brodu i konačno vrate novac njihovim vlasnicima.

Dva tela još nisu nađena

Porodice dvoje stradalih u brodolomu „Kosta Konkordije“, čija tela nikad nisu pronađena, nadaju se da će sad, kad je brod uspravljen, konačno moći da sahrane svoje voljene. Jedna od žrtava je Marija Gracija Trekariči, koja je proslavljala 50. rođendan na brodu, a nestala je kad je otišla do kabine da uzme jaknu.

- Nisam verovao da će ikad izvući „Konkordiju“ - rekao je Marijin suprug Elio Vinčenci.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.