Konkordija: Saslušanje u pozorištu

Izvor: RTS, 03.Mar.2012, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkordija: Saslušanje u pozorištu

Održano prvo ročište na suđenju optuženima za tragediju broda "Kosta Konkordija". Saslušanje održano u pozorištu umesto u sudnici. Međutim, glavni osumnjičeni, kapetan broda, Frančesko Sketino nije prisustvovao.

U italijanskom gradu Grosetu održano je prvo ročište na suđenju optuženima za tragediju broda "Kosta Konkordija", koji je potonuo 13. januara kod ostrva Điljo. U nesreći su poginule ili nestale 32 osobe. Saslušanju zatvorenom za javnost nije prisustvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << glavni osumnjičeni - kapetan broda Frančesko Sketino, koji je u kućnom pritvoru.

Stotine novinara, advokata i putnika luksuznog broda "Kosta Konkordija" preplavilo je toskanski grad Groseto, pa je prvo saslušanje za brodolom, umesto u sudnici, održano u gradskom pozorištu.

Optužnica za ubistvo iz nehata, brodolom i propuste u saradnji sa lučkim vlastima podignuta je protiv trojice čelnih ljudi kompanije "Kosta Kročere", koja je vlasnik broda i još šest članova posade.

"Tražim poštenu kompenzaciju. Ne mogu da ocenim koliko košta narušeno zdravlje i moral. Danas se osećam dobro, ali ko zna kako će mi biti kasnije", rekla je jedna putnica broda.

"Želim da znam zašto smo bili tako blizu obale i zašto se odugovlačilo sa evakuacijom putnika", rekao je drugi putnik broda.

Glavnog osumnjičenog, kapetana broda Frančeska Sketina, sudski istražitelji saslušali su u njegovom domu, u gradu Meta di Sorento. Nije se pojavio na prvom ročištu jer bi to, kako kaže kapetanov advokat, bilo opasno s obzirom na ogorčenost javnosti.

"On je čovek koji ima osećanja i pati zbog onoga što se dogodilo. Trpi bol zbog žrtava i sve ovo teško ga pogađa", rekao je advokat kapetana broda Bruno Leporati.

Tužioci tvrde da je kapetan broda Sketino namerno doveo kruzer preblizu ostrva Điljo, kako bi ga videli stanovnici malog lučkog grada.

Kapetan, pak, tvrdi da nije kriv za tragediju i da se podvodni greben nije video na navigacionim mapama. Kapetanovi sugrađani takođe ne veruju da je on glavni krivac za brodolom.

Međutim, najteže optužbe na račun kapetana stižu od preživelih putnika luksuznog broda Kosta Konkordija. Te kobne noći, 13. januara, među 4.200 putnika bio je i advokat Đuzepe Gramatiko, koji sada zastupa porodice žrtava brodoloma.

Gramatiko kaže da su putnici videli kapetana i još četiri oficira kako trče ka pramcu broda i odmah zatim kako se spušta čamac za spasavanje.

"Mi smo još bili na palubi jer je, kao što znate, većina putnika napustila brod tek posle kapetana. To je stvorilo ogromnu paniku", naveo je advokat.

Sudsko veće je na prvom ročištu odredilo tim stručnjaka koji treba da analizira podatke iz crne kutije broda, a samo suđenje moglo bi da počne tek za dve godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.