Izvor: Nezavisne Novine, 06.Okt.2016, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konji povrijeđeni, objekti propadaju na eregeli "Borike"

BANJALUKA, ROGATICA - Stanje konja na ergeli "Borike" kod Rogatice je loše, životinje su bez nadzora, a kako nadležna komisija na terenu nije zatekla nikoga od vlasnika i radnika, jedino što je u ovom trenutku izvjesno je da će biti nabavljena hrana za jadne životinje bar u zimskom periodu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je poslije pisanja "Nezavisnih" o konjima na ovoj ergeli i zapuštenom stanju poslalo tročlanu komisiju na ovu sada privatnu, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nekada državnu ergelu, koja je obavila kompletan pregled svih grla 22. septembra.

"Utvrđene su povrede kod pet grla u vidu povreda skočnih zglobova, ogrebotina ili površinskih ugriznih rana. Zbog odsustva zaposlenih odgovornih lica, uvid u matičnu evidenciju nije bio omogućen, a takođe nismo ni imali uvid u količinu niti smještaj pripremljene kabaste i zrnaste hrane predviđene za zimsku ishranu grla, kao ni slame za prostirku", stoji u izvještaju komisije.

Komisija je utvrdila da se određeni broj objekata ekonomskog dvorišta na lokaciji Arnautovići nalazi u lošem stanju s ulegnutim krovovima i otkinutim krovnim limenim tablama.

U izvještaju je bilo i pozitivnih stvari, to jest činjenica da su svi konji osim jednog dovoljno uhranjeni. Životinje su srećom uhranjene zahvaljujući dobroj ispaši, a ne brizi i prihrani od strane vlasnika. Jedan pastuv je u lošem fizičkom stanju. Naime, ta životinja je ograđena u malenom prostoru bez ispaše.

"U cilju zaštite bosanskog brdskog konja, Ministarstvo je počelo izradu programa za očuvanje i iskorištavanje ove rase konja, kao i ostalih zaštićenih rasa. Iako je ergela privatno vlasništvo, Ministarstvo i Vlada će pomoći u nabavci hrane za konje, pogotovo za zimski period", stoji u izvještaju.

Katarina Jovanović iz Konjičkog kluba "Padock" istakla je činjenicu da životinje bez njege, brige i redovne ishrane bez obzira na to koliko jake bile neće preživjeti zimu.

"Ako ostanu napolju mislim da nemaju neke velike šanse da prežive. Ovo je period kada bi ih trebalo vraćati u štale", rekla je Jovanovićeva.

Ona je imala konstruktivan prijedlog kako da se riješi situacija u "Borikama".

"Ako država ne može oduzeti konje, onda neka nađe tog misterioznog vlasnika i otkupi životinje. Za prvo vrijeme može da ih smjesti kod ljudi koji imaju štale i zemlju dok oni ne nađu rješenje", kaže Jovanovićeva.

Pored svega navedenog, nadležni bi, slažu se svi koji su na bilo koji način uključeni u priču o "Borikama", trebalo da se pozabave pitanjem kako je jedno od najboljih uzgajališta konja u bivšoj Jugoslaviji, ergela koja se nalazila čak u udžbenicima kao prirodno blago zemlje, prošla niz mutnih privatizacija i vlasnika te završila u ovakvom stanju, te kako je moguće da niko ne zna ili ne želi da kaže u čijem je trenutno vlasništvu.

Brojno stanje u ergeli

U ergeli se trenutno nalazi 31 grlo bosanske brdske rase, 13 grla boričke arapske ergele i jedna kobila s muškim ždrebetom. Od ukupnog brojnog stanja konja, u krugu ergele na lokaciji Arnautovići u ograđenom prostoru nalaze se dva bosanska brdska pastuva i četiri arapska pastuva, dok na teritoriji Sjemeć slobodno u prirodi pase 26 grla bosanske brdske rase (17 kobila, 10 ždrebadi i jedan pastuv) i osam kobila arapske rase s jednim pastuvom.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.