Kongresmenka u kritičnom stanju

Izvor: Blic, 09.Jan.2011, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongresmenka u kritičnom stanju

Kongresmenka Gabrijela Gifords kojoj je na skupu u Tusonu, Arizona atentator pucao u glavu nalazi se u kritičnom stanju. Gifordsova se trenutno nalazi pod sedativima, a lekar koji je zadužen za nju tvrdi da je "veoma optimističan povodom njenog oporavka".

Zbog pokušaja atenata na senatorku ispred supermarketa u Tusonu, u kome je ubijeno šest i ranjeno 12 ljudi, uhapšeh je Džered Lohner, dvadesetdvogodišnji mladić koga poznanici opisiju kao problematičnu i agresivnu osobu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Očevidac događaja dr Stiven Rajli ispričao je za CNN šta se zapravo desilo na skupu Gifordsove.

"Nastavio je da puca prilično brzo iz velike blizine. Bili smo zarobljeni i saterani u ćošak. Nismo imali gde da bežimo", priča Rajli, koji je nakon prvog šoka uspeo da se sakrije iza betonskog zida, a potom i legne na zemlju.

Rajli je rekao i da je Lohner imao "neku vrstu nepokolebljivog i odlučnog izraza na licu" u trenutku kada je otvorio vatru. Oboren je u trenutku kada je pokušao da ponovo napuni oružje. Pištolj, koji mu je oteo drugi očevidac bio je prazan i otkočen.

Napadač je imao još jedan šaržer, rekao je Džo Zamudijo. "Bio je spreman za rat, namerio je da nastavi da puca, ništa nije bilo gotovo. Samo je ostao bez metaka", rekao je zamudio koji je bio jedan od prisutnih koji je oborio napadača na zemlju pre nego što se polciija pojavila.

Lohner je nekoliko sati pre napada na svojoj stranici u okviru društvene mreže "Maj spejs" ostavio je oproštajnu poruku.

Ova stranica, na kojoj je stajalo misteriozno "Dovidjenja prijatelji" i "Molim vas da se ne ljutite na mene", uklonjena je samo nekoliko minuta pošto su vlasti identifikovale njenog vlasnika Džerada Lofnera (22) kao napadača, naveo je AP.

Lohnera vlasti opisuju kao osobu sa problematičkom prošlošću, a poznanici kao čoveka koji je često bio svojeglav, ali je mnogo voleo da čita.

On nije bio neprijateljski raspoložen ni prema kome, mada ni sa kim nije ostvarivao bliži odnos, kažu njegovi susedi, dok se školski drugovi sećaju da je često ometao časove, ali i da se držao svog mišljenja, ne mareći za to šta drugi o njemu misle, navela je američka agencija.

Ubica je često vrlo kritično govorio o religiji i o tome kako, naročito u njegovom okrugu, ima mnogo nepismenih ljudi.

Lohner je pritvoren odmah posle jučerašnjeg napada u blizini jednog tržnog centra, gde je Gifordsova, članica Kongresa iz Demokratske stranke, držala politički skup.

AP navodi da su u napadu ubijeni glavni federalni sudija Arizone, jedna devetogodišnja devojčica i još četvoro ljudi.

Američki predsednik Barak Obama osudio je napad kao "besmislen i užasan čin nasilja" koji predstavlja "tragediju za celu našu zemlju".

Vlasti navode da tačan motiv napada, čija je meta bila kongresmenka, koja se sada bori za život, zasad, nije poznat, dok je okružni šefir Klarens Dupnik rekao da postoji mogućnost da je napadač, koga je opisao kao mentalno nestabilnu osobu, imao saučesnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.