Kongres SAD o zdravstvenom sistemu

Izvor: RTS, 21.Mar.2010, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres SAD o zdravstvenom sistemu

Nekoliko sati pre glasanja u Predstavničkom domu Kongresa, usvajanje zakona o reformi zdravstvene zaštite u Americi je postalo potuno izvesno pošto je grupa kongresmena Demokratske partije postigla dogovor sa Belom kućom o garantovanju da se javnim sredstvima neće finansirati abortus.

Usvajanje zakona o reformi zdravstvene zaštite u Americi je postalo potuno izvesno, svega nekoliko sati pre glasanja u Predstavničkom domu Kongresa, pošto je grupa kongresmena Demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << partije, predvođena Bartom Stupakom iz Mičigena, postigla dogovor sa Belom kućom o garantovanju da se javnim sredstvima neće finansirati abortus.

Članovi stranke predsednika Baraka Obame koja ima većinu u oba kongresna doma, snažno su se protivili reformi, čime su do poslednjeg trenutka dovodili u pitanje usvajanje tog istorijskog zakona.

Za usvajanje zakona potrebno je 216 glasova, što republikanci, koji su svi do jednog protiv, sami nisu mogli da spreče, pa su računali na otpor među demokratama.

Stupak je na konferenciji za štampu rekao da je dobio obećanje da će predsednik potpisati izvršnu naredbu po usvajanju zakona, kojom će se osnažiti zahtev da se abortus neće finansirati iz sredstava budžeta.

Postigli smo sporazum o zaštiti svetosti života i o zdravstvenoj zaštiti. Želimo reformu, ali morali smo da poštujemo princip zaštite nerođene dece, rekao je Stupak i dodao da je pravi pobednik američki narod.

On je pritom naveo sve argumente koje su demokrate isticale za usvajanje zakona, I ponovio da će sada 32 miliona Amerikanaca prvi put dobiti zdravstveno osiguranje, da će deca moći da ostanu na roditeljskoj polisi osiguranja do 26 godina i da više neće biti slučajeva bankrotstava zbog bolesti.

Budžetska kancelarija Kongresa objavila je u četvrtak da će reforma zdravstvene zaštite koštati 940 milijardi dolara u narednih deset godina.

Krajem prošle godine, Predstavnički dom u novembru i Senat u decembru, usvojili su svoje verzije tog zakona.

Verzija o kojoj će glasati Predstavnički dom počiva na onoj koju je usvojio Senat i koja je teška 871 milijardu dolara, ali će kongresmeni odmah zatim odobriti i paket sa izmenama da bi se dostiglo prognoziranih 940 milijardi.

Prvi tekst će, kada ga potpiše predsednik Obama, postati zakon, dok će drugi morati ponovo u Senat gde će biti usvojen običnom većinom, I po proceduri koja će onemogućiti opstrukciju

republikanaca.

Ta reforma predstavlja najznačajniju ekspanziju federalnih garancija zdravstenog osiguranja za više od četiri decenije i najznačajniji dokument iz oblasti socijalnog zakonodavstva još od 1930. godina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podrška Obaminoj reformi

Izvor: BBC na srpskom, 22.Mar.2010, 15:40

Glasanje u predstavničkom domu Kongresa otvorilo vrata za konačno usvajanje te ključne reforme sistema zdravstvene zaštite. Obama ocenio da je reč o događaju od istorijskog značaja

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.