Izvor: B92, 17.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres "Otpora" - poruke vlasti i opoziciji

Na prvom kongresu "Otpora" koji je u cetvrtak odrzan u Domu omladine prisustvovali su svi predstavnici opozicionih stranaka, nevladinih organizacija, nezavisnih medija kao i predstravnici "Otpora" iz 70 gradova u Srbiji. "Proglasavamo novu fazu sirenja ideje i pokreta u Srbiji. Od danas se zovemo Narodni pokret Otpora" porucili su domacini kongresa okupljenim gostima iz Srbije. Iako je odrzan u istom danu, kada i kongres SPS-a, organizatori su istakli da "Otpor" nije organizovao kontrakongres. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ulaz u zgradu Doma omladine nije bio zatvoren za javnost, sala u kojoj se kongres odrzavao bila je u prepuna obelezjima "Otpora" - stilizovanim slikama pesnica, a na pocetku je prikazan i dokumentarni film o dosadasnjim akcijama studenata iz Srbije, a jedan od aktivista iz Krusevca se predstavio prisutnima rekavsi: "Ja sam Srdan Milivojevic, petokolonas iz Krusevca. Svakog jutra ja sam peti u koloni za mleko; izdao sam knjigu - bolje izdati knjigu nego Kosovo. Mi danas postajemo narodni pokret "Otpora" i upozoravamo vlast: prekinite sa govorima mrznje, prekinite sa nasiljem, sa drzavnim terorizimom", rekao je Milivojevic. On je podrzao aktivnosti opozicije, ali je i podsetio na proteste iz 1996. i 1997. godine i apostrofirajuci lidere opozicije, apelovao da ne dodje do, kako je rekao, izdaje,

Lidera Demokratske stranke Zorana Djindjica i predstavnika Srpskog pokreta obnove, Andjelka Trpkovica, koji su pored ostalih predstavnika opozicije prisustvovali kongresu "Otpora", novinari Radija B2-92 pitali su da li su poruku koju su im uputili studenti shvatili ozbiljno:

"Ja to nisam shvatio kao da je to upuceno meni, jer mi smo kao Demokratska stranka predlozili da 'Otpor' bude ukljucen u opoziciju, mi smo saveznici svakome onome ko zeli promene", rekao je Djindjic.

Trpkovic je ovim povodom izjavio da SPO nikad nije bio taj koga treba upozoriti da u Srbiji nesto treba da se promeni:"Bas zbog toga smatramo da ovo upozorenje nije upuceno nama, nego svima onima koji su do sada pokusali da nas skrenu sa tog puta".

Studentski pokret "Otpor" uspostavice saradnju sa svim demokratskim snagama u Srbiji i time poceti formiranje Narodnog pokreta "Otpora", saopsteno je na danasnjem Kongresu te studentske organizacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.