Kongoanski pobunjenici nastavljaju borbu, idu na prevrat

Izvor: Blic, 22.Nov.2012, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongoanski pobunjenici nastavljaju borbu, idu na prevrat

Grupa kongoanskih pobunjenika M23 saopštili su juče da je cilj njihove borbe uspostavljanje kontrole nad celom zemljom i svrgavanje vlade predsednika Džozefa Kabile.

Pošto su ušli u centar Gome, glavnog grada istočnog dela Demokratske republike Kongo bogatog mineralima, pobunjenici su juče zauzeli i grad Sake, 27 kilometara južno od Gome, i krenuli na Bukavu, glavni grad provincije Južni Kivu.

"Kabila mora da ide. Hoćemo nazad našu zemlju", izjavio je pukovnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grupe M23 Vijani Kazarama na stadionu u Gomi, gde se okupilo više hiljada ljudi.

Gotovo 3.000 vojnika i policajaca se pridružilo pobunjenicima i predalo oružje na skupu u Gomi.

Predsednik Konga se sastao sa liderima Ruande i Ugande, koji su pozvali pobunjenike da predaju teritoriju koju su zauzeli.

Predsednici Ruande Pol Kagame, Ugande Joveri Museveni i Konga Kabila su posle razgovora u Ugandi saopštili da, čak i da su razlozi pobune grupe M23 legitimni, oni ne mogu da prihvate širenje rata, niti ideju zbacivanja legitimne vlade Konga ili podrivanje njenog autoriteta.

"M23 stoga mora odmah da prekine ovu ofanzivu i da se povuče iz Gome", piše u saopštenju.

Po izveštaju stručnjaka Ujedinjenih nacija, susedna Ruanda snabdeva pobunjenike sofisticiranim oružjem, što da zemlja negira.

U izveštaju su pobunjenici optuženi za teško kršenje ljudskih prava, uključujući ubistva, silovanja i regrutaciju dece.

Grupu M23 uglavnom čine pripadnici etničke zajednice Tutsi koji žele da prošire kontrolu na istočni Kongo, gde su značajna nalazišta zlata i bakra. Njihova borba ima korene u genocidu 1994. godine, kada su pripadnici etničke grupe Hutu ubili oko 800.000 Tutsija.

U Kongu se nalazi najveća mirovna misija UN, koju čini 18.000 vojnika.

Savet bezbednosti UN u utorak je usvojio rezoluciju, kojom su vođstvu grupe M23 zamrzava imovina i zabranjuje putovanje u inostranstvu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.