Kongo: Uspešna misija srpskog Vojnog saniteta, obezbeđivali i Klunija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongo: Uspešna misija srpskog Vojnog saniteta, obezbeđivali i Klunija

BEOGRAD - Načelnik Vojnomedicinske akdemije general-major Miodrag Jevtić danas je čestitao članovima tima vojnog saniteta na uspešno obavljenim zadacima u okviru mirovne misije UN u Kongu.

Jeftić je primio šestočlani tim koji je u prethodnih osam i po meseci boravio u Kongu, čestitajući im i na punoj afirmaciji osposobljenosti srpskog vojnog saniteta, saopštila je VMA.

Sanitetski tim Vojske Srbije sačinjavali su vođa tima, potpukovnik Marko Kovinić, kapetan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Milan Đokić, medicinski tehničari - stariji vodnici Dejan Stanković i Milan Mišić i vojni službenici Suzana Ilić i Jadranka Kovačević.

Osnovna uloga srpskog vojnog saniteta je evakuacija vazdušnim putem teško obolelih ili povređenih pacijenata na udaljenim distancama, što podrazumeva njihovu intenzivnu medicinsku negu i tretman.

Pripadnici tima u Kongu angažovani su i na poslovima medicinske repatrijacije pripadnika UN koji ne mogu nastaviti mirovnu operaciju zbog zdravstvenih razloga kao i na poslovima medicinskog obezbeđenja važnih ličnosti.

Tokom boravka u Kongu srpski sanitetski tim izveo je 21 specijalni let u trajanju od ukupno 318 sati i preleteo 109.528 kilometara, a medicinski su obezbeđivali i specijalnog ambasadora UN, glumca Džordža Klunija.

Kolege je zamenio takođe šestočlani sanitetski tim u sastavu pukovnik Đorđe Mančić, major Božidar Jakovljević, stariji vodnik prve klase Đorđe Kukrkić i stariji vodnici Bojan Jovanović, Bojan Đinđić i Aleksandar Milić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.