Konferencija u Sarajevu nije Dejton dva

Izvor: RTS, 08.Mar.2010, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija u Sarajevu nije "Dejton dva"

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak rekao da konferencija "EU i Balkan", koja se održava u junu u Sarajevu, neće biti "Dejton dva". Cilj skupa proces približavanja Zapadnog Balkana EU, tvrdi Lajčak.

Slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak tvrdi da konferencija ''EU i Balkan'', koja će u junu biti održana u Sarajevu, nije nikakav Dejton dva, već prilika za približavanje zemalja Zapadnog Balkana Uniji.

Lajčak je podsetio da je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o ideji španskog predsedništva EU, koje želi da obeleži desetu godišnjicu samita u Zagrebu, ''kojim je pokrenut proces stabilizacije i pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana''.

Prema ministrovim rečima, konferencijom u Sarajevu želi se obnavljanje progresa koji su zemlje Zapadnog Balkana ostvarile na putu ka EU.

Lajčak smatra da bi taj skup trebao i da ''obori'' tvrdnje prema kojima postoji umor od proširenja.

''EU je spremna da primi zemlje Zapadnog Balkana u EU onog trenutka kada države tog dela Evrope budu spremne, odnosno ispune uslove za ulazak u Uniju'', rekao je Lajčak u intervjuu "Dnevnom avazu".

Ministar je istakao da se u Sarajevu neće razgovarati o promenama unutrašnjeg uređenja BiH.

Šef slovačke diplomatije je dodao da je ''stanje u BiH loše'', jer je ''stagnacija očigledna i nema napretka''.

Lajčak je energično odbacio bilo kakvu mogućnost ponovnih ratnih sukoba u BiH, ističući da je ''tako nešto apsolutno isključeno''.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.