Konferencija dijaspore o očuvanje srpskog jezika i ćirilice: Čuvajmo identitet

Izvor: Vesti-online.com, 27.Okt.2017, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija dijaspore o očuvanje srpskog jezika i ćirilice: Čuvajmo identitet

Uz prisustvo 30 predstavnika udruženja i medija Srba iz dijaspore u Beogradu je juče otvorena osma medijska Konferencija dijaspore i Srba u regionu koju organizuju Udruženje novinara Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova.

Konferencija je posvećena srpskom jeziku i kulturi i ulozi koju mediji i organizacije dijaspore i regiona imaju u njihovom očuvanju. Razgovaralo se o upotrebi ćiriličkih fontova u digitalnoj komunikaciji, korišćenju na društvenim mrežama, kao i mogućnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << povezivanja zajednice na Fejsbuku.

Ovogodišnju konferenciju otvorili su Vladimir Radomirović, predsednik UNS-a, Veljko Odalović, generalni sekretar MSP-a i Aleksandar Gajović, državni sekretar za informisanje u Ministarstvu kulture i informisanja.

- Imamo puno pravo da na svakom mestu pišemo i pričamo na sopstvenom jeziku. To je naša obaveza i dužnost. Imamo treću generaciju Srba u dijaspori i mi se trudimo da ne zaborave jezik, jer kada se zaboravi jezik, gubi se identitet - poručio je Odalović.

Aleksandar Gajović pozvao je sve prisutne da se jave na konkurse koje Ministarstvo kulture raspisuje za Srbe u dijaspori i istakao da to ministarstvo već deceniju na ovaj način podržava rasejanje te da je prioritet toga očuvanje srpskog nacionalnog identiteta i kulture.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.