Konferencija Srbija i Evropski sud za ljudska prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2010, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija "Srbija i Evropski sud za ljudska prava"

BEOGRAD - Građani Srbije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu najčešće se obraćaju zbog dužine sudskih postupaka i neizvršenja pravosnažnih presuda, saopšteno je na današnjoj konferenciji "Srbija pred Evropskim sudom za ljudska prava".

Kako je na skupu u Beogradu naveo zastupnik Srbije pred Evropskim sudom u Strazburu Slavoljub Carić, Srbija je po broju žalbi ovoj instituciji prva među zemljama bivše Jugoslavije, a na osmom mestu među svim evropskim državama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

On je dodao da se pred Evropskim sudom u Strazburu nalazi ukupno 3.197 predmeta iz Srbije. "To je jasan signal da pravosuđe Srbije mora da bude efikasnije i pre svega sudske postupke učini bržim", rekao je Carić.

Presude

Prema njegovim rečima od 2004. do 2009 Evropski sud za ljudska prava doneo je 40 presuda koje se tiču Srbije, u 37 slučajeva utvrđena je bar jedna povreda ljudskih prava, dok su u tri slučaja optužbe odbačene.

"Dobra je stvar što nema presuda koje Srbiju optužuju da je nekoga diskriminisala, uskratila osnovno pravo na život ili školovanje", kazao je Carić.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Gordana Pualić najavila je da bi do kraja godine trebalo da bude donet novi zakon o izvršnom postupku, što će pravosuđe u Srbiji učiniti dodatno efikasnijim.

"U tom slučaju smanjiće se i broj prituzbi građana Srbije Evropskom sudu za ljudska prava, a i presude koje donese ta međunarodna institucija moći će brže da se realizuju", kazala je Pualić.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić tvrdi da Srbija "strogo', u predviđenim rokovima i na predviđeni način izvršava sve presude Evropskog suda za ljudska prava.

"Na efikasan način izvršavaju se čak i one delikatnije presude koje se odnose na finansijsko obeštećenje", naveo je Čiplić.

Adekvatna pravna mera

Prema njegovim rečima i sud u Strazburu prihvatio je da Ustavnu žalbu podnetu u Srbiji kao adekvatnu pravnu meru.

"To je potvrda da srpsko pravosuđe, i pored svih poteškoća može da pruži građanima merodavnu pravnu zaštitu u oblasti ljudskih prava", smatra ministar.

On ipak poručuje i da treba dodatno unaprediti poverenje građana u srpsko pravosuđe.

"Sadašnja praksa pokazuje da je sud u Strazburu pravde veoma popularna instuticija za koju građani smatraju da im može pružiti veći stepen zaštite od domaćih organa", naveo je ministar za ljudska i manjinska prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.