Izvor: B92, 16.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Konačnu odluku donosi sudsko veće"

Hag -- Lendejl odbacuje tvrdnje medija da će suđenje generalima Norcu i Ademiju biti sigurno prepušteno pravosuđu Hrvatske.

Portparol Haškog tribunala rekao je u sredu da su medijska "nagađanja" da će Tribunal neka suđenja, a naročito proces protiv Mirka Norca i Rahima Ademija, sigurno prepustiti nacionalnim sudovima "obmanjujuća". "Konačnu odluku donosi sudsko veće pošto razmotri svaki pojedinačni slučaj na osnovu pravila Tribunala i rezolucija Saveta bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << UN", podsetio je Lendejl.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je nedavno od sudskog veća da postupak protiv hrvatskih generala objedini, predočavajući istovremeno da ima nameru da zatraži odobrenje da se suđenje Ademiju i Norcu prepusti sudovima u Hrvatskoj. Takav zahtev kancelarija glavnog tužioca Karle Del Ponte, međutim, još nije zvanično podnela sudijama.

Hrvatski generali Norac i Ademi optuženi su za ratne zločine nad srpskim civilima u Medačkom džepu u jesen 1993. Ademi se dobrovoljno predao Haškom tribunalu, a zatim je pušten na slobodu do početka suđenja. Norac je u Hrvatskoj osuđen na 12 godina zatvora zbog zlodela nad Srbima u Gospiću 1991. i trenutno u zatvoru čeka odluku vrhovnog suda o njegovoj žalbi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.