Konačno uklanjaju opasne hemikalije

Izvor: B92, 15.Feb.2015, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno uklanjaju opasne hemikalije

Opasan otpad koji već dve decenije predstavlja pretnju učenicima u Poljoprivrednoj i Tehničkoj školi u Šapcu, biće uklonjen.

Hemikalije su korišćene u laboratoriji za stručnu praksu i istekao im je rok trajanja, ali škole nisu bile u mogućnosti da ih adekvatno uklone.

Veće pet godina Vera Mićić piše zahteve raznim institucijama da se opasne hemikalije kojima je rok upotrebe istekao pre više od dve decenije iz škole uklone. Neke su već počele da cure >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ispravaju, te predstavljaju stalnu pretnju deci i nastavnom osoblju.

"Tu ima i kalijum-bromida koji utiče na sterilitet. Ima i drugih koje isparavaju i cure. To ne mora biti opasno za decu sada, ali kroz par godina mogu osetiti posledice", kaže Vera Mićić, pomoćni nastavnik.

Zbog skromnih sredstava škole nisu mogle to same da učine, jer po zakonu opasan otpad mora propisno da se odloži i uništi.

"Mi to nismo mogli baciti u kontejner ili deponiju, već moramo stručno da ga otklonimo", kaže Zorica Žderić, direktorka tehničke škole.

Zahvaljujući Pokretu Zelenih koji su pokrenuli akciju „Šabac bez oopasnog otpada“, pronađeno je rešenje.

"Mi danas ispravljamo nepravdu prema ovim dvema školama koje su bile primorane da skoro dve decenije strahuju od opasnog otpada", kaže dr Dejan Pavlović, Pokret "Zelenih Šabac".

Nekoliko stotina kilograma različitih tečnih i čvrstih hemikalija besplatno će ukloniti kompanija „Yunirisk“. Oni će najpre uzoke poslati na analizu u akreditovanu laboratoriju.

„Nakon toga mi ćemo taj otpad u specijalnim kamionima dislocirati i u našim postrojenjima u Rakovici prevesti u neopasan otpad“, kaže Slobodan Aranđelović, direktor ekologije, u kompaniji Yunirisk.

Ovo je početak, jer se istorijski otpad nalazi na više lokacija u nekadašnjem industrijskom gradu na Savi, koji čeka na uklanjanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.