Izvor: B92, 01.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno sud za Crvene Kmere

London -- UN su saopštile da su ispunjeni svi uslovi za osnivanje tribunala za suđenje vođama Crvenih Kmera za pokolje u Kambodži.

Prošlo je 30 godina otkako su vlast u zemlji preuzeli Crveni Kmeri, koji su, pod vođstvom svog Pola Pota, 1975. pokrenuli kampanju nasilja koja je trajala gotovo četiri godine. Više stotina hiljada obrazovanih pripadnika srednje klase mučeni su i ubijani.Ukupni broj ljudi koji su izgubili život pre ulaska vijetnamske armije koja je sa vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbacila Crvene Kmere procenjuje se na oko dva miliona.

Na sudu se neće pojaviti Pol Pot, koji je umro 1998. godine. Kome će se onda suditi? Helen Džarvis je stručnjak za međunarodno pravo i australijski savetnik vlade u Kambodži na suđenju pripadnicima Crvenih Kmera: "Imena osoba koje će biti izvedene pred sud nisu poznata. Tokom višegodišnjih pregovora sa Ujedinjenim nacijama uopšte nije bilo reči ni o imenima ni o broju optuženih. Isključivi predmet razmatranja bila je kategorija onih kojima će biti suđeno - reč je o visokim liderima Demokratske Kampučije i osobama koje, kako prema domaćem tako i međunarodnom pravu, snose najveću odgovornost za teške zločine."

Iz Svetske organizacije nije saopšteno kada će suđenje početi, ali posmatrači ocenjuju da bi to moglo da se dogodi u naredna tri meseca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.