Konačno kraj monopola NIS-a

Izvor: Blic, 29.Dec.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno kraj monopola NIS-a

Vlada je danas donela značajnu odluku da izvrši potpunu liberalizaciju tržišta naftom i naftnim derivatima od 1. januara, čime je prekinut monopol Naftne industrije Srbije. Petar Škundrić, ministar energetike

- Moja procena je da će od 1. januara cene derivata biti ispod sadašnjih i pozivam naftne kompanije da u tržišnoj utakmici pokažu da zaslužuju poverenje građana - rekao je Petar Škundrić, ministar energetike.

Uredba o zabrani uvoza derivata koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uvedena pre deset godina, konačno sada će biti ukinuta, a uvedena je da bi se NIS zaštitio od konkurencije, s ciljem da se obnove i modernizuju rafinerijska postrojenja i proizvode goriva evropskog kvaliteta. Tako se u Srbiju mogla uvoziti nafta, a sve uvezene količine prerađivane su u NIS-ovim rafinerijama.

- Od 1. januara imaćemo slobodan uvoz i slobodno formiranje cena - istakao je Škundrić.

Sadašnje cene goriva

- Evropremijum: 127,60

- Evrodizel: 116

- BMB95: 119,40

- MB95: 119,40

- D2: 108,60

Napomena: cene su u dinarima

Naftne kompanije koje posluju u Srbiji pozdravljaju ovakvu odluku Vlade i kažu da su spremne za liberalizaciju tržišta. U Naftnoj industriji Srbije navode da će cene derivata u veleprodaji svakako biti niže.

Ostali veliki igrači ističu da će deo derivata nastaviti da kupuju kod NIS-a. U Lukoil-Beopetrolu navode da na će na njihovim pumpama vozači moći da kupe benzin, evrodizel i tečni naftni gas najviših evropskih standarda.

Kada su manje firme u pitanju, u Udruženju privatnih benzinskih stanica kažu da se ne slažu sa idejom da država ne propisuje maksimalne moguće cene, ali da su liberalizacijom tržišta generalno zadovoljni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.