Konačno akreditacija

Izvor: Politika, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno akreditacija

Veterinarski specijalistički institut u Nišu postaje najsavremenija ustanova ove vrste na jugu i jugoistoku Srbije

Niš – Posle dužeg perioda stagnacije, u kojem je bilo i sukoba i velikih trzavica unutar kolektiva, Veterinarski specijalistički institut (VSI) na najboljem je putu da ponovo postane ustanova od ugleda i najveća i najsavremenija ove vrste na jugu i jugoistoku Srbije.
U prošloj i pretprošloj godini Ministarstvo za poljoprivredu Srbije i Uprava za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << veterinu uložili su u opremanje i modernizaciju rada velike specijalističke laboratorije velika sredstva, čime su stvoreni uslovi za realizaciju svih metoda ispitivanja i, što je od posebne važnosti, svrstavanje celog instituta u red najboljih na Balkanu. Konačno su VSI u Nišu i laboratorija u njemu predloženi i ostvarili pravo za dobijanje akreditacije koja je jedino nedostajala da bi ova ustanova bila svrstana u red vrhunskih.

– U poslednje dve godine naš institut i rad u njemu stalno su bili pod nadzorom, na osnovu čega je procenjeno da zavređujemo priznanje i svrstavanje u red retkih ustanova koje ispunjavaju najviše evropske standarde ISO 17025. Praktično je naša laboratorija sa opremom koju poseduje i kadrovima koji u njoj rade osposobljena za primenu svih metoda bakterioloških, mikrobakterioloških i hemijskih ispitivanja. Ovo je od posebnog značaja jer je prema našoj ustanovi iz pet okruga Nišavskog, Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog i Pirotskog usmereno 380 izvoznika mesa i mleka, odnosno mesnih i mlečnih prerađevina. Budući da se u laboratoriji našeg instituta sada obavljaju kompletne i najsavremenije analize zdravstvenog stanja životinja, kao i potpuni nadzor i kontrola, ali i sve akcije na suzbijanju i iskorenjivanju zaraznih bolesti animalnog sveta koje se mogu preneti na ljude, dobili smo visoko mesto među ustanovama ovakvog tipa – kaže direktor VSI u Nišu dr Miodrag Pešić.

Za dve poslednje godine, ističe predsednik Upravnog odbora VSI u Nišu dr Slobodan Arsić, na modernizaciji rada učinjeno je veoma mnogo:

– Zahvaljujući Upravi za veterinu Srbije i angažovanju direktora uprave dr Dejana Krnjajića, kompletno je opremljena moderna laboratorija koja sada ispunjava i najstrože kriterijume i ima uslove za rad po visokim evropskim standardima. bez akreditacije, to se mora reći, ne bi bilo moguće ni sprovođenje inače veoma strogih zakonskih mera u veterini. U isto vreme sve što je učinjeno na podizanju nivoa rada i usluga doprineće da se na institutu, zahvaljujući stručnim kadrovima i opremi, u mnogo većem obimu nego do sada ostvaruju dodatni sopstveni prihodi, a što će omogućiti stvaranje još boljih uslova za rad i laboratorije i svih drugih delova ustanove – rekao nam je dr Arsić.

Očekuje se da će posle dobijanja akreditacije Veterinarski specijalistički institut u Nišu, uz kadrovsko jačanje, postati i referentna ustanova na ovom području za problem bruceloze, jedne od čestih "sistemskih" bolesti koja se sa životinja prenosi na stanovništvo. Veliko područje Srbije, na njenom jugu i jugoistoku, veoma često ima izuzetne probleme sa brucelozom, za koju je utvrđeno da kada se prenese sa životinja na ljude izaziva teške posledice poput upala polnih organa, steriliteta i pobačaja.

T. Todorović

[objavljeno: 16.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.