Konačno: Počinje kontrola specijalnih jedinica

Izvor: Blic, 01.Dec.2013, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno: Počinje kontrola specijalnih jedinica

Način na koji se primaju novi pripadnici u Žandarmeriju, specijalne jedinice i u MUP nije usklađen sa evropskim standardima i predstavlja veliki problem, kaže za “Blic” Vladimir Božović, državni sekretar MUP zadužen za evropske integracije i unutrašnju kontrolu. Vladimir Božović

-Za sve ono što je dobro u policiji najzaslužniji je ministar, ali i za sve što je loše i što se iskaže kao problem najodgovorniji je ministar. Ne želim da prozivam ministra, deo odgovornosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svakako snosimo kolega Vanja Vukić i ja, kao državni sekretari, ali svako u skladu sa svojim nadležnostima - rekao je Božović povodom dešavnja u Žandarmeriji.

On je rekao da je sa Ivicom Dačićem, premijerom i ministrom unutrašnjih poslova, Miloradom Veljovićem, direktorom policije, i Rodoljubom Milovićem, načelnikom kriminalističke policije, razgovarao o stanju ne samo u Žandarmeriji, već i u svim specijalnim jedinicama i najavio da je dogovorena kontrola sa svih nivoa.

- Kontrola podrazumeva utvrđivanje eventualnih propusta i odgovornosti, koja može biti krivičnopravna, organizaciona, pa i moralna, do političke odgovornosti za stanje u toj jedinici i u Ministarstvu - kaže Božović.

On smatra da nedavno hapšenje žandarma Aleksandra Raičića, osumnjičenog za ubistvo Vlastimira Nalića u Nišu, koji je imao “intenzivne kontakte sa licima iz kriminogene sredine”, otvara pitanje prijema u Žandarmeriju i u MUP.

On napominje da ne želi da brani MUP, ali da očekuje da tužilaštvo mnogo aktivnije preuzme istragu o dešavanjima u Žandarmeriji.

- Pozivam tužioca u Nišu ukoliko mu Sektor unutrašnje kontrole ili bilo koja druga organizaciona jedinica MUP-a ne postupi po njegovom nalogu, da mi se obrati. Ne branim policiju, veliki sam protivnik primitivizma i bahatosti u policiji, ali tužilaštvo mora da se aktivnije uključi, jer po novom zakonu sada oni naređuju i odlučuju kako će se voditi istraga - kaže Božović.

“Blic” je juče objavio imena 14 pripadnika Žandarmerije protiv kojih se vodi istraga, međutim, greškom su uz njih objavljena imena trojice radnika unutrašnje kontrole Dejana Milenkovića, Ljubiše Puzovića i Ivana Petkovića.

Za kadrove odgovoran ministar

Ministar unutrašnjih poslova je odgovoran za kadrove u policiji. U zakonu se novodi da “Ministarstvo vodi jedinstvenu kadrovsku evidenciju policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu, čiji sadržaj i način vođenja propisuje ministar”.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.