Konačan kraj političke krize u APV?

Izvor: B92, 02.Nov.2014, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačan kraj političke krize u APV?

Nakon višemesečnih pregovora i polemike među koalicionim partnerima, konačno je postignut dogovor o rekonstrukciji pokrajinske Vlade.

Dok su u DS i Ligaisocijaldemokrata Vojvodine uvereni da će na sutrašnjoj sednici dobiti većinu, još je neizvesno kako će se po tom pitanju izjasniti ostale stranke iz vladajuće koalicije.

Iz opozicije stižu kritike da rekonstrukcija neće doneti suštinske promene.

Sa ili bez suštinskih promena, pokrajinu bi od sutra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogao da vodi rekonstruisani kabinet Bojana Pajtića. Iako su pregovori počeli na inicijativu LSV i stranke Borisa Tadića, na samom finišu ovi potonji, iz pregovora su izašli. Kažu da je osnovni razlog taj što je DS-u, umesto o suštinskih pitanja, bilo važnije kadrovanje. Miloš Gagić iz SDS, u izjavi za RTV kaže da dok je ta stranka učestvovala u pregovorima, kadrovska rešenja nisu ni bila na dnevnom redu.

"Celo leto doka sam ja bio šef pregovoračkog tima, mi smo obaveštavali javnost o onome o čemu smo razgovarali. Nakon našeg izlaska iz rpegovora, mi se više nismo vraćali, nikada nismo došli do toga se raspravlja o kadrovskim rešenjima ili potencijalnom preuzimanju odgovornosti u doređenim resorima”, rekao je Miloš Gagić, iz SDS.

Ubrzo nakon ove izjave, mediji su saznali da su neki od članova SDS ipak našli svoje mesto u rekonstruisanoj vladi. Tako će Branislav Pavlov, iz SDS preuzeti funkciju Dragoslava Petrovića iz DS, koji je do sada vodio resor za nauku i tehnološki razvoj. Ubrzo nakon objavljivanja ove informacije, SDS je isključio Pavlova iz stranke. Podrška rekonstrukciji vlade upitna je i za stranke vladajuće koalicije, odnosno SVM. Ipak, ta stranka najavila je da će, bez obzira na okolnosti, ostati deo vladajuće koalicije.

Još je neizvesno kako će se po ovom pitanju izjasniti svm, ali poznat je stav njihovog funkcionera ištvana pastora da rekonstruzkcija neće doneti ništa novo, da i bez njihove podrške imaju većinu koja će taj proces podržati, ali je i ovaj proces nazvao farbanjem mrtvaca.

U Srpskoj naprednoj stranci očekuju da SVM neće podržati rekonstrukciju i podsećaju da je ta stranka i do sada bila kritična prema načinu vođenja pokrajine.

"Ja se nadam da neće sve stranke, sve one koje su do sada podržavale pokrajinsku vladu dati podršku tzv.rekonstrukciji, zato što se vojvodina nalazi u dubokoj krizi, u tu krizu je dovela upravo ova vlada predvođena DS”, Đorđe Milićević iz SNS.

Rekonstrukcija podrazumeva preraspodelu nadležnosti u okviru Vlade Vojvodine i to tako što će neki sekretarijati koji danas pripadaju DS, doći pod kontrolu koalicionih partnera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.