Kon: Smrtnost od novog gripa ista kao i od običnog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2009, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kon: Smrtnost od novog gripa ista kao i od običnog

BEOGRAD - Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je smrtnost od novog gripa ista kao i smrtnost od običnog gripa, ali da se očekuje veći broj obolelih od novog gripa i da će vakcina najverovatnije biti puštena krajem ove godine ili početkom sledeće.

"Ako se dobro organizujemo i uspemo da ostvarimo sve što smo planirali, može se očekivati da se broj smrtnih slučajeva smanjuje i da ih ne bude, ali je nemoguće reći da neće biti nijednog", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kon novinarima i Beogradu.

Pandemija u februaru ili martu

Kon, koji je i šef Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije, naveo je da se veliki talas zaraze može očekivati kada je to prirodno, a u Srbiji je maksimum u februaru ili martu, ali da je moguće da se to dogodi i ranije.

Povodom navoda u medijima da se pojavio falsifikat leka za novi grip "tamiflua" koji sadrži mišomor, on je rekao da je to, ako je tačno, kriminalna radnja i da se mogla očekivati pojava lažnih lekova.

"Treba kupovati i dobijati lekove isključivo na osnovu recepta lekara i u ustanovama koje su za to zadužene, a oni koji rade u tim ustanovama, trebalo bi da vode računa od koga nabavljaju lekove", rekao je Kon.

Naveo je da će biti dovoljno lekova za teške slučajeve i da građani zbog straha kupuju lekove po svaku cenu, a ne zato što su prinuđeni.

"Druga je stvar kako ćemo se organizovati kako bi to stiglo do svakoga kome je potrebno. To je ozbiljan zadatak, ali su dovoljne količine od tri odsto od ukupnog stanovništva za teške slučajeve", rekao je Kon.

Lečenje vitaminima i čajevima

Dodao je da svi koji nisu teški slučajevi mogu da se leče povećanjem vitaminske terapiije, čajevima, tečnostima i potpuno isto kao kod klasičnog gripa.

"Ne bi trebalo tu ništa posebno raditi. U Kopenhagenu sam čuo da ima potpuno asimptomatskih slučajeva, što znači da ima utvrđenog prisustva virusa u nekim slučajevima, a nema tegoba", rekao je Kon.

Istakao je da će lekova biti dovoljno za lečenje teških slučajeva, ali ih neće biti dovoljno za potražnju i da bi "tu trebalo stvarati poverenje".

"Vakcina neće stići pre prvog talasa gripa, a očekuje se da će stići krajem ove godine ili početkom sledeće i jasno je da je težište više na dobroj organizaciji i planiranju primarne zdravstvene zaštite i posebno intenzivne nege sa ciljem da smanjimo neželjene efekte povećanja ili pojave smrtnih slučajeva, odnosno da izbegnemo smrtnost što je moguće više", rekao je Kon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.