Kon: Mera 24-časovne zabrane kretanja previše ozbiljna da bi mogla lako da se donese

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Apr.2020, 15:30

Kon: Mera 24-časovne zabrane kretanja previše ozbiljna da bi mogla lako da se donese

Zamenica direktora Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da lekar određuje indikacije za testiranje, a kada i kome - to isključivo određuje on.

"Dosadašnji kapaciteti su više nego dovoljni da se testiraju svi koji su indikovani", rekla je Kisić Tepavčević na redovnoj konferenciji za novinare.

Epidemiolog Predrag Kon je na pitanje da li će tražiti izolaciju od 24 časa ako se nastavi rast obolelih, rekao da je ta mera previše >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ozbiljna da bi tako lako mogla da se donese.

"Teoretski ona je najpouzdanija za prekid lanca transmisije i prekid prenošenja. Međutim, da bi došao vrlo jasan stav od struke svi članovi treba oko toga da se usaglase.

Radi se o vrlo ozbiljnoj odluci, a s druge strane treba da budemo jako sigurni da će takva mera dovesti do naglog prekida transimisije i da će imati pozitivne rezuiltate i, na kraju krajeva, proceniti kolika će šteta biti od svega toga", rekao je Kon i dodao da bi daleko bolje bilo kada bismo se svi ponašali kao da je već 24-časovni prekid kretanja, a to podrazumeva da se samo na kratko izlazi do prodavnice i, ako se mora, na posao i s posla kući.

Kon: Potvrđena još 284 slučaja infekcije, sedam osoba preminulo

U Srbiji su u prethodna 24 časa potvrđena još 284 slučaja infekcije koronavirusom a sedmoro obolelih je preminulo, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

Kon je na redovnoj konferenciji za novinare o epidemiji koronavirusa kazao da je od poslednjeg izveštaja testirano 959 osoba a da je ukupno inficirano 1.908 osoba od kojih su 1.082 hospitalizovane.

"Ukupan broj smrtnih slučajeva porastao je na 51 a među osobama koje su preminule u prethodna 24 časa je pet muškaraca i dve žene čija je prosečna starost iznosila 64,2 godine. Svi su imali pridružene bolesti", naveo je epidemiolog.

On je kazao da je na beogradskom Sajmu smešteno 88 osoba a da je širom Srbije 98 osoba na repsiratorima.

Dodao je da je do sada testirano ukupno 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Krajnje vreme da se prekinu kontakti" - u Srbiji 51 osoba umrla, 1908 obolelo od Kovida 19

Izvor: VOA, 05.Apr.2020

U Srbiji je broj obolelih od koronavirusa porastao na 1908, pošto je u protekla 24 sata registorvano novih 284 slučaja. Preminulo je još 7 osoba, svi su bili hronični bolesnici. Ukupan broj žrtava je 51, među njima 39 muškaraca i 12 žena. Na respiratoru je 98 pacijenata, rečeno je na konfereciji...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.