Kon: Dobro smo, posle vikenda će morati da se odlučuje; ne razmišljamo o praznicima VIDEO

Izvor: B92, 09.Apr.2020, 13:16

Kon: Dobro smo, posle vikenda će morati da se odlučuje; ne razmišljamo o praznicima VIDEO

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, preminula još jedna osoba, muškarac.

"Na Infektivnoj klinici je 39 sa potvrđenom kovid 19 infekcijom, na veštačkoj ventilaciji je 9 osoba. Osam na invanzivnoj, jedna na neinvazivnoj. Neki kritično na ventilaciji. I pored 39 bolesnika na Klinici, hospitalizovano je još šezdesetak zbog jasnih znakova, za koje se u toku današnjeg dana očekuje potvrda", rekao je Stevanović.

Epidemiolog Predrag Kon komentarisao je vesti o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << popunjavanju kapaciteta u Nišu.

"Svuda se kapaciteti pune. Ne govorim sada za lake slučajeve, nego za srednje teške i teške slučajeve. Mi ćemo i dalje imati potražnju za dodatnim kapacitetima", rekao je Predrag Kon.

Stevanović je dodao da za svaki region postoje planovi za proširenje shodno kapacitetima.

"Racionalizacija zahteva da se koncentrišu bolesnici koliko god je to moguće. To znači da se jedno mesto popuni maksimalno, pa onda da se dalje popunjava sledeće", rekao je Stevanović.

On je i odgovorio na pitanje u vezi sa statusom radnika u fabrici "Jura".

"Što se tiče mera o kojima se raspravljalo, to je obavezno razređenje onih koji tamo rade i nemam odgovor na pitanje šta ako se ne poštuje. Mi smo u vanrednom stanju i svako treba da radi svoj posao", rekao je Predrag Kon.

Kon je rekao da nedostatak kadra utiče na nepovećavanje broja testiranih.

"Nemamo takvog kadra, da bismo mogli da odgovorimo pritisku naglog povećanja. Iza toga ide priča zašto nemamo više kadra. To je veoma ozbiljno pitanje", rekao je on

"Neko je mislio da može više od ovoga i to je suštinski. Problem je unos podataka i logistika, koji mora da bude i medicinski obrazovan. To je složen posao. Kako su drugi sposobni? Zavisi kako su se pripremali", dodao je on.

On je dodao "da mi jesmo dobro i da moramo biti veoma striktni u sprovođenju mera".

"Mi smo već peti dan da je krivulja zaravnjena. Ono čega treba da se čuvamo jeste da ne dođe do povećanja u posebnim populacijama, tu pre svega mislim na stare", rekao je on.

"Struka je saglasna za ono sprečavanje kontakata, moramo da čekamo iz dana u dan, mere su ozbiljnie svi smo toga svesni i videćemo šta će se dešavati tokom vikenda sa brojevima, a posle toga će morati da se odlučuje", dodao je Kon.

Reč se povela i o stanju na Kosovu i Metohiji.

"U ovom trenutku kod 38 je potvrđena infekcija i njihova klinička slika je blaga. Zadovoljni smo širenjem virusa u ovom delu države", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Takođe, građane koji su već uplatili svoja letovanja zanima da li je preporučljivo otići na letovanje ove godine.

"Uvek se pitam šta bih posavetovao nekom meni bliskom. Ne očekujem da će preko leta biti obolevanja ili neke posebne situacije. Bolje je biti svoj na svome u ovakvoj situaciji. To je moje lično mišljenje, koje nije zasnovano ni na kakvoj epidemiologiji, ni na čemu", rekao je Kon.

Uskoro se bliži i pravoslavni Uskrs.

"Što se tiče praznika, iskreno ne razmišljamo o njima. iako možda ružno zvuči. Više razmišljamo kakva je situacija i da li ćemo morati da donesemo oštrije mere. To ne znači da sam na bilo koji način protiv praznovanja. Nisu mi u prvom planu i to je sve što mogu da kažem. Sačekaćemo, moramo da sačekamo, da vidimo da li ima efekta, da li dolazi do pada, onda ćemo još jednom promisliti da li je to najneophodnije i predložiti odgovarajuću odluku. U razgovorima sa kolegama svi bez izuzetka podržavaju takve mere", rekao je Kon.

Dr Goran Stevanović je govorio i o problemu smeštaja zdravstvenih radnika u Beogradu.

"Što se tiče smeštaja zdravstvenih radnika, govorim za Beograd, za njih je smeštaj obezbeđen. Ne postoji preporuka da zdravstveni radnici budu izolovani i mi svi nakon završene smene idemo kućama. Oni koji žive daleko ili koji dolaze u Beograd, za njih je obezbeđen smeštaj", rekao je on.

Sin predsednika Vučića zaražen je koronavirusom, što je podstaklo pitanja o tome da li on treba da provede 14 dana u samoizolaciji.

"Protokol je isti za sve. Kakva će da bude procedura zavisi da li je osoba u kontaktu bila sa zaraženom osobom u periodu kada je ona bila zaražena", rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Stručnjaci ovom prilikom nisu imali tačan broj preminulih po bolnicama, ali su obećali da će pripremiti za sledeći put. Takođe, na pitanje da li je istina da je 12 lekara zaraženo u Zemunu odgovorili da je "broj zaraženih zdravstvenih radnika 10 odsto od svih zaraženih".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pet novih žrtava koronavirusa u Srbiji; "Poslednja mera je otvaranje škola" VIDEO

Izvor: B92, 10.Apr.2020, 12:40

U Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još pet osoba od koronavirusa, čime se broj žrtava epidemije povećao na 71.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.