Komunalna policija protiv gradskog nereda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2009, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalna policija protiv gradskog nereda

BEOGRAD - Zakon o komunalnoj policiji, o kome će se ove nedelje izjašnjavati poslanici Skupštine Srbije, omogućiće gradovima da stvore službu koja će rešavati sve one probleme sa kojima se građani svakodnevno suočavaju, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković.

Komunalna policija rešavaće probleme buke u kafićima, rušenja u parkovima, vođenja kućnih ljubimaca na nepropisan način, kao i neodgovorno odlaganje šuta i otpada, nepropisnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << parkiranja automobila i svega onoga što redovna policija u ovom momentu ne može da postigne da odradi, objasnio je ministar.

Srbija danas ima 24 grada i pred njima je veliki ispit - uvođenje komunalne policije, poručio je ministar i izrazio uverenje da će građani iskoristiti tu mogućnost, jer je uvođenje ove službe neophodno zbog toga što u Srbiji postoji ogroman komunalni nered.

Služba će, kako je kazao, imati svoje uniforme, nosiće pendrek i lisice, njeni pripadnici imaće pravo da legitimišu građane, kao i da prekršioce komunalnog reda privode nadležnom organu.

Marković je istakao da će komunalni policajci uživati krivičnopravnu zaštitu, kao i da će sarađivati sa Ministarstvom unutrašnjih poslova sa kojim će usaglašavati godišnje i strategijske planove rada.

"To će biti višestruko korisno, pre svega, građanima i lokalnim samoupravama, a naravno i redovnoj policiji, jer će ti službenici biti njihova produžena ruka na terenu, ispred škole, na bespravnom gradilištu, gde će imati ovlašćenja da istog momenta zaustave gradnju, izriču mandatne kazne, kao i da pokreću krivični postupak", kazao je on.

Komunalni policajci su tu da pomognu građanima, kazao je Marković i objasnio da su to službenici na koje građani u svakom trenutku mogu da se oslone, a koji za svoj rad odgovaraju gradonačelniku.

Ministarstvo će u septembru predstaviti ovu ideju gradovima, a tada će i građani imati prilike da se upoznaju sa ovlašćenjima ove službe.

Zakonom je predviđeno da na 5.000 građana bude angažovan jedan pripadnik te policije, što znači da bi u Beogradu trebalo da bude oko 300 komunalnih policajaca, kazao je Marković.

Prema njegovim rečima, da bi služba i zaživela neophodno je sprovesti određene obuke i treninge, jer se radi o ljudima koji će moći da utiču na prava i obaveze građana, pa ih očekuju i ispiti i provere psihofizičkih sposobnosti.

"Ti ljudi će se susretati sa različitim situacijama - oni moraju i da pomognu građanima u raznim, svakodnevnim situacijama, ali i da umeju da reaguju u situaciji kada naiđu na izgrednike koji su spremni i da im se suprotstave", objasnio je ministar, dodajući da je za tu obuku potrebno najmanje šest meseci.

Marković je naglasio da će opštine same kreirati uniforme te službe pa će moći da iskažu i neke lokalne specifičnosti, ali će za njih morati da dobiju saglasnost Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.