Komšić osniva novu stranku?!

Izvor: Kurir, 02.Avg.2012, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšić osniva novu stranku?!

Komšić će okupiti "respektabilan tim", te da će njegovi ključni saradnici u novoj partiji biti dojučerašnji bliski saradnici Zlatka Lagumdžije“ biviši ministar kulture Kantona Sarajevo Emir Suljagić i bivši Lagumdžijin savetnik Reuf Bajrović

SARAJEVO - Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić namerava da posle razlaza sa Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP BiH) osnuje novu partiju.

"Radni naziv" buduće partije socijaldemokratske orijentacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je "Građanska stranka", piše na interent portalu sarajevskog nedeljnika "Slobodna Bosna".

Jezgro nove partije, na čijem će čelu biti Komšić, činiće aktivisti i funkcioneri sadašnje SDP "koji su duboko razočarani nedoslednom politikom autoritarnog lidera SDP Zlatka Lagumdžije".

"Slobodna Bosna" navodi da je Komšić okupio "respektabilan tim", te da će njegovi ključni saradnici u novoj partiji biti dojučerašnji bliski saradnici Zlatka Lagumdžije“ biviši ministar kulture Kantona Sarajevo Emir Suljagić i bivši Lagumdžijin savetnik Reuf Bajrović.

"Komšić računa na snažnu podršku nevladinog sektora koji se već javno, jednako kao i Komšić, izjasnio protiv predloženih ustavnih rešenja u slučaju presude "Sejdić i Finci", dogovorenih između SDP i dva HDZ", piše u tekstu.

Po sporazumu SDP i dva HDZ, Predsedništvo BiH bi i dalje imalo tri člana koje bi birao Parlament iz reda poslanika. Taj sporazum bavi se isključivo Federacijom BiH jer RS insistira da se članovi Predsedništva i dalje biraju neposredno, na izborima. Komšić i predstavnici nevladinog sektora smatraju da se tim sporazumom ne bi sprovela presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Taj sud je naložio BiH da izmeni Ustav i Izborni zakon da bi se predstavnicima "ostalih" nacionalnosti omogućilo kandidovanje na izborima za državno Predsedništvo i Dom naroda parlamenta BiH.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Željko Komšić ipak ne osniva stranku?

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Avg.2012

SARAJEVO - Navodno, u toj stranci trebali su biti aktivisti i funkcioneri SDP-a koji su razočarani politikom lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, među kojima su Reuf Bajrović i Emir Suljagić.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.