Kompanija Nestle traži alternativu za so

Izvor: Blic, 05.Okt.2012, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompanija "Nestle" traži alternativu za so

Kompanija "Nestle" najavila je početak saradnje sa renomiranom američkom kompanijom "Hromocel", koja se bavi proučavanjem biološke nauke, sa ciljem da se iz upotrebe izbaci nepotrebna količina veštačke soli i drugi pojačivači ukusa, te poboljša kvalitet proizvoda.

"Hromocel" poseduje tehnologiju koja omogućuje dubinsko pretraživanje biblioteka sastojaka kako bi pronašli one koji pružaju zadovoljstvo ukusa slično ili jednako onome koje pruža so. Veruje se da će ova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tehnika omogućiti da se još bržim putem smanji količina soli u proizvodima, a da se pritom sačuva ukus na koji su potrošači navikli, saopštio je "Nestle".

"Nestle" je uložio 15 miliona dolara u istraživanje kao deo svog globalnog plana da poboljša nutritivni sastav svojih proizvoda, kako bi potrošači širom sveta uživali u boljem kvalitetu proizvoda sa istim ukusom.

- Naša saradnja sa "Hromocelom" pokrenuta je kako bi se pronašao način da se prilikom smanjenja sadržaja soli u kulinarskim proizvodima sačuva ukus koji potrošači očekuju - rekao je Šon Veskot, menadžer u odeljenju proučavanja i poboljšanja kvaliteta hrane kompanije "Nestle".

Zašto je so važna

So ima veliku ulogu u ishrani savremenog čoveka, a natrijum, koji je sastavni deo soli, igra veliku ulogu u kontroli nivoa vode u telu, održava normalni pH krvi, prenosi nervne impulse i pomaže kontrakciju mišića. So je prisutna u svim namirnicama u različitim količinama, ali prekomerno konzumiranje iste može imati loš uticaj na zdravlje čoveka.

- Naš glavni cilj je da potrošačima ponudimo više opcija koje ne sadrže visoki udeo soli kako bi se mogli pripremiti ukusni svakodnevni obroci za potrošača i njegovu porodicu - dodao je on.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje odraslim osobama da dnevno ne unose više od jedne kafene kašike soli. Važno je napomenuti da su mnoge razvijene zemlje donele uredbe kojima se ograničava količina soli u namirnicama svakodnevne ishrane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.