Kompanija Knor menja ime popularnog sosa zbog rasističkih konotacija

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Avg.2020, 19:40

Kompanija Knor menja ime popularnog sosa zbog rasističkih konotacija

Jedna od najpoznatijih nemačkih prehrambenih firmi Knor (Knorr) saopštila je da će promeniti ime svom popularnom sosu zbog rasnih konotacija koje ima.

Knor će promeniti ime svom sosu vanom "Cigojnersos" (Zigeunersauce ili ciganski sos)  u Paprika sos na mađarski način (Paprika sauce Hungarian Style), preneo je danas nemački list Bild am Zontag.

"Pošto ime 'ciganski sos' može negativno da bude interpretirano odlučili smo da damo našem Knor sosu novo ime", saopštla >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je grupa Unilever, vlasnica kompanije Knor.

Popularni sos, koji je redovno viđan u nemačkim domaćinstvima, će se za nekoliko nedelja pojaviti sa novim imenom u prodavnicama širom zemlje, javio je list Bild am Zontag.

Grupe za odbranu građanskih prava godinama pozivaju za izmenu imena brenda, ali je kompanija 2103. odbila zahtev, prenosi nemačka novinska agencija Dpa.

Preimenovanje brenda usledilo je posle nedavnih međunarodnih rasprava oko rasizma, posebno u SAD gde su velike nacionalne kompanije takođe preimenovale tradicionalne brendove kao odgovor na zamerke o predstavljanju rasnih stereotipa.

Cigojner je pežorativni nemački naziv za Roma ili Sinti manjinske grupe koje su živele u mnogim evropskim zemljama vekovima.

Izraz Cigojnersos je korišćen u nemačkoj više od 100 godina da opiše ljut sos na bazi paradajza sa malim komadićima paprike, luka, sirćeta i začina, a najčešće se služi sa mesom.

Popularno jelo sa sosom koje se često služi u tradicionalnim nemačkim restoranima je Cigojneršnicel (Ciganska šnicla). Taj naziv se i danas još vidi na mnogim jelovnicima širom zemlje, urpkos kritikama.

Roma i Sinti organizacije u Nemačkoj dugo ukazuju da taj sos nije čak ni deo njihove tradicionalne kuhinje i godinama su tražili da se to ime ukine.

Šef Centralnog saveta Sintija i Roma u Nemačkoj pozdravio je odluku Knora.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.