Kompanija AstraZeneca donirala je dva inkubatora Klinici za pedijatriju KC Niš (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Apr.2023, 17:42

Kompanija AstraZeneca donirala je dva inkubatora Klinici za pedijatriju KC Niš (FOTO)

Kompanija AstraZeneca posluje u više od 100 zemalja

Kompanija AstraZeneca donirala je danas dva inkubatora Klinici za pedijatriju Univerzitetskog Kliničkog centra Niš u saradnji sa Udruženjem roditelja prevremeno rođene dece Srbije "Mali div". Donacija vredna više od 2.600.000 RSD biće od velikog značaja za dalji rad Klinike za pedijatriju koja je medicinski centar za jug Srbije.

- Godišnje kod nas na svet dođe u proseku 3.500 beba, a >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sada za one bebe koje su požurile imamo inkubator koji ih prati na tom putu, kada im je potrebna pomoć prvih nedelja ili meseci. Opreme nikad dosta, pogotovo ovako visoko sofisticirane koja je svakog dana potrebna, jer smo mi centar za sve južno od Beograda. Hvala kompaniji AstraZeneca sa kojom sarađujemo više od 20 godina, i koja misli na našu decu i budućnost Srbije - istakao je Generalni direktor KC Niš prof. dr Zoran Perišić.

- Kod nas se leče sva prevremeno rođena deca ili deca koja imaju neke zdravstvene probleme po rođenju u ovom delu Srbije, što je oko 500 beba godišnje. Upravo zbog toga su ovakvi aparati od velike važnosti. Stopa preživljavanja je kod nas veoma visoka zahvaljujući požrtvovanosti i stručnosti zaposlenih kolega. Svima nama su ovi mali životi veoma važni i drago mi je što zajedno radimo na rešavanju ovako važnog društvenog, medicinskog i nacionalnog problema - izjavila je prof. dr Jelena Vojinović, rukovodilac Klinike za pedijatriju.

- Drago mi je što smo još jednom kao kompanija prepoznali potrebe zajednice i realizovali ovu vrstu donacije za KC Niš koji je zdravstveni centar za ceo jug Srbije. Najosetljiviji deo svakog društva su deca, a naročito je važno da u trenucima kada je to najpotrebnije ovi mali junaci imaju podršku i uslove koji će im najvažniju životnu bitku učiniti lakšom. Nastojaćemo da i u budućnosti u svom poslovanju negujemo društvenu odgovornost i damo svoj doprinos razvoju zdravstvenog sistema - istakao je direktor za Srbiju kompanije AstraZeneca, Aleksandra Tripković, dodajući da će kompanija nastaviti da se bavi ključnim zdravstvenim izazovima u zemlji.

- Kao jedino nacionalno udruženje koje se bavi ovom problematikom, svesni smo značaja ovakvih projekata koji obezbeđuju tehničke uslove za lečenje, i predstavljaju osnov na kome se gradi poverenje u zdravstveni sistem, a istovremeno su i neophodna pomoć roditeljima koji se nađu u ovakvoj situaciji - rekla je predsednica Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije "Mali Div", Vera Bikicki Ivezić.

AstraZeneca je globalna biofarmaceutska kompanija, fokusirana na otkrivanje, razvoj i komercijalizaciju lekova u onkologiji, retkim bolestima, kardiovaskularnim, bubrežnim, metaboličkim i respiratornim bolestima, kao I na vakcine i imunologiju. Kompanija posluje u više od 100 zemalja, a njene inovativne lekove koriste milioni pacijenata širom sveta.

2020. godine stvoren je Balkanski klaster koji uključuje Srbiju i Crnu Goru, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju. Ove godine  AstraZeneka je odlučila da, pomoću partnera, bude prisutna i u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Albaniji i teritoriji Kosova i Metohije. Na ovaj način, više od 10 miliona ljudi u ovom regionu će imati pristup inovativnom portfoliju kompanije AstraZeneca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Kompanija AstraZeneca donirala dva inkubatora Klinici za pedijatriju KC Niš

Izvor: B92, 10.Apr.2023

Kompanija AstraZeneca donirala je danas dva inkubatora Klinici za pedijatriju Univerzitetskog Kliničkog centra Niš u saradnji sa Udruženjem roditelja prevremeno rođene dece Srbije "Mali div".

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.