Komora: Na rad izvršitelja ne utiču politička uverenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2019, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komora: Na rad izvršitelja ne utiču politička uverenja

Povodom protesta "1 od 5 miliona" koji je u subotu delom održan ispred Komore javnih izvršitelja u Beogradu, Komora je danas poručila da na izvršitelje kao pripadnike pravosudne profesije koji profesionalno obavljaju svoju delatnost, ne utiču politička ili bilo koja druga uverenja.

"Svako dovođenje u bilo koji oblik zavisnosti je zabranjeno", navodi se u saopštenju Komore i podseća da je ta profesija u pravosudni sistem Srbije uvedena pre skoro osam godina, te da su javni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izvršitelji imenovani od strane više (tri) ministara pravde, u vreme mandata Vlada koju su u različitim periodima činili pripadnici različitih političkih stranaka.

Ova činjenica, kako se dodaje u saopštenju, pokazuje da sistem izvršenja funkcioniše i radi u korist, kako države, tako i građana i privrede, a da su njegovi glavni nosioci profesionalci, nezavisni od političkih struktura koje su trenutno u vlasti ili u opoziciji u Republici Srbiji, naglašava Komora.

Ističe da su javni izvršitelji službena lica sa javnim ovlašćenjima, poverenim od strane države, koje imenuje ministar pravde i čija su ovlašćenja propisana Zakonom o izvršenju i obezbeđenju.

Takođe ukazuje da će javni izvršitelji postupati u skladu sa zakonskim obavezama i ovlašćenjima, sve dok ti isti zakoni budu na snazi, jer u društvu vladavine prava, kako navodi, druge alternative nema.

U saopštenju komore se navodi da su javni izršitelji, su kako prilikom imenovanja tako i kasnije u svom radu, nezavisni od bilo kakvog političkog uticaja, kao i sami organi Komore javnih izvršitelja, koje ne postavlja nijedan organ ili telo političkog karaktera, već sve organe biraju javni izvršitelji kao članovi Skupštine Komore.

Nekoliko organizatora protesta ušlo je u subotu u zgradu Komore i ostavilo kofu sa gipsom u znak protesta zbog, kako su naveli, nasilnog iseljavanja Slobodanke Ninić iz Novog Sada, koja je, kako tvrde, tom prilikom slomila ruku, kao i zbog pokušaja iseljenja dvojice oficira i televizije "Naša".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.