Komora: Menjati navike oko primanja sudske pošte

Izvor: Studio B, 23.Apr.2015, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komora: Menjati navike oko primanja sudske pošte

Komora izvršitelja objavila je detaljno obaveštenje o funkcionisanju sistema po kom se sprovodi izvršenje povodom medijskih navoda po kojima su penzionerima izvršitelji blokirali račune bez njihovog znanja.

Komora je ukazala da navike oko primanja sudske pošte u Srbiji treba da se menjaju, jer su se promenili i propisi.

"Ne funkcioniše više ono što su svi radili godinama, da ne prime plavu kovertu i da ih to oslobađa odgovornosti, na primer za prekršaje ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << neplaćene račune", ističe se u saopštenju.

Prema važećim propisima, kada poverilac pokrene postupak za sprovođenje izvršenja, odnosno za naplatu komunalnog potraživanja, izvršitelj donosi Zaključak o izvršenju.

Kod komunalnih potraživanja - odnosno potraživanja na osnovu drugih verodostojnih isprava, izvršitelj za najmanje 25 dana mora dva puta da pokuša da uruči dužniku na njegovoj adresi prebivališta Zaključak o izvršenju, a u slučaju da ne uspe da pronađe dužnika na adresi iz lične karte, dostavljanje vrši isticanjem Zaključka na oglasnoj tabli suda.

Neopohodne podatke o dužniku i njegovoj imovini, izvršitelj pribavlja od PIO Fonda, Poreske uprave, Katastra nepokretnosti, banke, MUP-a, matičara, ukazuje Komora izvršitelja.

Dužnik, kako se navodi, ima rok od osam dana da plati dug i troškove, odnosno pet dana da uloži prigovor, čime se ne odlaže izvršenje.

Troškovi izvršnog postupka zavise od visine potraživanja i radnji koje je izvršitelj preduzeo, pa tako ukoliko dužnik plati dug u roku od osam dana, oslobađa se obaveze plaćanja 50 odsto izvršiteljskog honorara.

Propisana je i mogućnost pritužbe na rad izvršitelja, a nadzor nad njegovim radom vrši i Ministarstvo pravde i Komora izvršitelja Srbije.

Takođe se ukazuje da se u Predlogu novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji je sada u javnoj raspravi, čak predviđa da se promeni način dostave, kako bi bilo sigurno da je dužnik obavešten.

Po predloženom rešenju, izvršitelji bi morali preko kurira da dostavljaju rešenja o izvršenju što će kako se navodi drastično postupeti troškove dostave, koje će opet plaćati dužnici.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.