Komitet PS SE uzvojio izveštaj Elvire Kovač o manjinama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2020, 15:54

Komitet PS SE uzvojio izveštaj Elvire Kovač o manjinama

Izveštaj i rezolucija na temu "Očuvanje nacionalnih manjina u Evropi", Elvire Kovač, potpredsednice Narodne skupštine, usvojen je danas na elektronskoj sednici Komiteta za jednakost i nediskriminaciuju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Rezolucija i izveštaj će se naći na dnevnom redu sledećeg zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koje će se održati krajem januara 2021. godine, kada će se o tome izjašnjavati poslanici u Plenumu.

Na tom zasedanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će Srbiju predstavljati nova delegacija Narodne skupštine, čiji je sastav izglasan na jučerašnjoj sednici, a koju će predvoditi predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Kovač, koja je i članica delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, na izveštaju i rezoluciji je radila poslednje dve godine, a prema njenim rečima, održano je nekoliko javnih slušanja na tu temu u kojima su pored poslanika Saveta Evrope učestvovali i vodeći stručnjaci iz te oblasti.

"U svojstvu izvestioca, bila sam u virtuelnim posetama Ukrajini i Velsu, gde sam imala prilike da se bliže upoznam sa položajem manjina. Usvajanje ovog izveštaja je važno za stvaranje odgovarajućih uslova koji će omogućiti manjinama u zemljama Saveta Evrope da izražavaju, sačuvaju i razvijaju svoj identitet", navela je Kovač, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Dodaje da pripadnici nacionalnih manjina mogu da uživaju svoja prava samo ukoliko imaju priliku da učestvuju u kulturnom, društvenom i ekonomskom životu i javnim poslovima u državama u kojima žive.

"Zbog toga je od suštinskog značaja da gradimo inkluzivna i demokratska društva u kojima manjine imaju mogućnost da se aktivno uključe i utiču na odluke koje ih se tiču", zaključila je Kovač.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.