Izvor: Blic, 29.Nov.2016, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija za zaštitu konkurencije analiziraće tržište maloprodaje hrane i pića

Komisija Srbije za zaštitu konkurencije saopštila je danas da namerava da proveri stanje konkurencije na tržištu trgovine na malo - u nespecijalizovanim prodavnicama pretežno hranom, pićem i duvanom.

Analiza bi obuhvatila tržište maloprodaje proizvoda krajnjim potrošačima i tržište nabavke, a pre svega odnos maloprodavaca i njihovih dobavljača.

"Sektorska analiza na ovom tržištu značajna je jer trgovina na malo predstavlja sektor kod koga je, možda najviše, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izražen značaj za same potrošače", navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da je u poslednjih desetak godina u Srbiji došlo do značajnog ukrupnjavanja na tržištu maloprodaje i distribucije prehrambenih proizvoda, što se odrazilo i na komercijalne odnose maloprodavaca i njihovih dobavljača, i donelo znatnu koncentrisanost na tom tržištu.

Komisija je ocenila da stanje tržišta ukazuje na potrebu analize uslova konkurencije i promena u tržišnoj strukturi, kao i ispitivanje ponašanje učesnika na tržištu koje bi moglo da predstavlja povredu konkurencije.

Rezultati te analize omogućili bi Komisiji nove provere značajnijih koncentracija, i doprineti boljem sagledavanju ugovornih odnosa dobavljača i trgovinskih lanaca, i uticaja tih odnosa na stanje konkurencije na tržištu, navodi se u saopšenju Komisije za zaštitu konkurencije koja dodaje da je u Srbiji relativno malo inicijativa za pokretanje postupka zbog povrede konkurencije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.