Komisija za istraživanje i prikupljanje srpskih rukopisa dobila blagoslov za rad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija za istraživanje i prikupljanje srpskih rukopisa dobila blagoslov za rad

BEOGRAD - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije blagoslovio je u ime Sinoda Srpske pravoslavne crkve i Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla početak rada i članove Komisije za istraživanje i prikupljanje srpskih rukopisa u inostranim bibliotekama, manastirima, zbirkama i predložio da se posebno istraže arhive u manastirima na Svetoj Gori i na Sinaju.

Mitropolit Amfilohije istakao je u razgovoru sa članovima Komisije da je ovaj poduhvat nasušna potreba za srpsku kulturu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u savremenom društvu, jer je potrebno da se popišu i saberu svi srpski dokumenti koji se nalaze u inostranstvu.

On je rekao da je, u ime Svetog Sinoda i u ime patrijarha Pavla, spreman da podrži svaki napor i trud ove komisije na svim poljima, jer je cilj i zadatak koji su postavili njeni članovi značajan za srpski rod i kulturu, saopštila je Informativna služba SPC.

Članove Komisije u kojoj se nalaze Zoran Nedeljković, Branislav Todić, Zoran Ranković, Zoran Rakić, Irena Špadijer i Vladan Trijić mitropolit Amfilohije primio je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Inicijativa za osnivanje ove komisije potekla je od upravnika Patrijaršijske biblioteke Zorana Nedeljkovića, koji je predsednik Komisije. On je rekao da je osnovni cilj da se rasejano blago srpske tradicije arhivira i da se naprave katalozi sa svim raspoloživim dokumentima.

Nedeljković je naveo da bi se prvo počelo od srpskih dokumenata i rukopisa koji se nalaze u Češkoj, te da je, kako Crkva sabira srpski narod u dijaspori, potrebno da se sabere i srpska rukopisna tradicija, čime bi se svetu pokazali visoki dometi srpske kulture kroz vekove.

On je u ime Komisije zahvalio mitropolitu Amfilohiju za blagoslov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.