Komisija ispituje koncentraciju Ferera i Alekse Šantića

Izvor: Press, 04.Sep.2015, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija ispituje koncentraciju Ferera i "Alekse Šantića"

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije pokrenula je postupak ispitivanja koncentracije koja je nastala kada je firma Agriser, u vlasništvu italijanskog Ferera, preuzela poljoprivredno preduzeće "Aleksa Šantić" iz istoimenog mesta kod Sombora, objavljeno je danas na sajtu te komisije.
          Komisija za zaštitu konkurencije je po službenoj dužnosti pokrenula postupak ispitivanja koncentracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << koja je sprovedena, iako nije odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije. Postupak je pokrenut jer je Komisije utvdila da je vlasnik Agriser d.o.o. - Ferero trejding iz Luksemburga, u obračunskoj 2014. godini, koja je prethodila godini sprovođenja koncentracije, ostvarila na svetskom i na tržištu Srbije ukupne prihode koji prema Zakonu o zaštiti konkurencije nadmašuju propisane uslove za postojanje obaveze prijave koncentracije. Ferero, koji je proizvođač poznatih svetskih prehrambenih brendova "kinder", "ferero" i "nutela", ostvario je na svetskom tržištu u 2014. godini prihod veći od 100 miliona evra, a na tržštu Srbije prihod veći od 10 miliona evra prodajom proizvoda preko distributera. Imovina "Alekse Šantića" prodata je u aprilu ove godine kompaniji Ferero za 7,95 miliona evra. Ferero je kupio poljoprivredno zemljište ukupne površine 699,5 hektara sa pratećim objektima, a kupac je formalno kompanija Agriser iz Beograda, čiji je Ferero vlasnik. Agriser d.o.o bio je jedini učesnik na licitaciji za imovinu preduzeća iz mesta Aleksa Šantić, kod Sombora, i zemljište je prodato po početnoj ceni, i tada je Agriser  najavio da će u naredne dve godine investirati u zasade lešnika na svih skoro 700 hektara.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.