Komisija: Otkaz sestri zbog pogrešne bebe, DNK analiza

Izvor: B92, 28.Apr.2016, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija: Otkaz sestri zbog "pogrešne" bebe, DNK analiza

Beograd -- Komisija u GAK "Narodni front" predložila je da se pedijatrijska sestra koja je majci na podoj donela bebu s pogrešnom identifikacionom tračicom udalji s posla

Kako je navedeno, predlog je izrečen zbog povrede radnih obaveza i u skladu je sa zakonom.

Komisija za unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada predložila je i da se zbog uklanjanja nedoumice u pogledu identiteta novorođenčeta izvrši DNK analiza u organizaciji klinike, navedeno je iz te zdravstvene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ustanove.

Komisija je konstatovala i da je sva medicinska dokumentacija vođena uredno i da nije bilo nikakvih propusta u njenom vođenju.

Komisija je juče i danas razmatrala okolnosti događaja od pre nekoliko dana.

"Nakon što je Komisija upoznata sa pisanim izjavama aktera, kao i izjava zaposlenih na odeljenju i izvršenog uvida u Istoriju porođaja pacijentkinje i novorođenčeta, konstatovano je da postoje propusti u radu pedijatrijske sestre, jer je pri prepovijanju beba na pultu za pregled zamenila spoljašnje kontrolne trake koje se nalaze izvan spoljnjeg povoja beba", stoji u saopštenju.

Kako se navodi, time nije poštovan medicinski standard da se ne kreće u povijanje drugog deteta,dok se pregled i povijanje prethodnog ne završi u celosti.

"Tom prilikom nije došlo do zamene kontrolnog broja koji se nalazi oko ručnog zgloba deteta, a isti se nalazi i oko ručnog zgloba majke", navodi se u saopštenju.

Drugi propust načinjen je kada je donela majci bebu na podoj i tom prilikom se nije uverila da se spoljašnji kontrolni broj novorođenčeta razlikuje od kontrolnog broja na ruci majke.

"Treći propust se odnosi na činjenicu da ista na obaveštenje majke da se kontrolni brojevi razlikuju nije na licu mesta ili u prisustvu majke otpovila dete i uvrdila njegov identitet, već je dete vratila u boks", stoji u saopštenju.

Sestra koja je majci na podoj donela bebu s pogrešnom identifikacionom tračicom preko ruke u GAK Narodni front, udaljena je s posla dok se ne utvrdi njena odgovornost, saopšteno je juče iz te ustanove, a kako se dodaje, to se desilo 22. aprila.

"Porodilja, majka novorođenčeta, primetila je da broj koji se nalazi na tračici preko grudnog koša novorođenčeta ne odgovara broju koji je na tračici na ruci majke. Nakon što je pozvala medicinsku sestru i ukazala na nepodudarnost, u dečijem boksu je beba raspovijena i pokazana majci", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.