Komesarka Saveta Evrope pozvala srpske vlasti da preispitaju nacrt zakona o doživotnom zatvoru

Izvor: Beta, 15.Maj.2019, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komesarka Saveta Evrope pozvala srpske vlasti da preispitaju nacrt zakona o doživotnom zatvoru

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatovič je u pismu upućenom srpskoj ministarki pravde pozvala srpske vlasti da preispitaju nacrt zakona koji uvodi kaznu doživotnog zatvora bez prava na uslovnu slobodu za najteža postojeća krivična dela.U pismu srpskoj ministarki pravde Neli Kuburović objavljenom danas komesarka Saveta Evrope poziva vlasti da preisptaju nacrt tog zakona koji se upravo razmatra u Skupštini Srbije.Mijatovič je podsetila da kazna doživotnog zatvora da bi bila u skladu sa članom tri Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja je obavezujuća za Srbiju, mora da ima mogućnost smanjivanja, drugim rečima mora da postoje izgledi za oslobadjanje zatvorenika i mogućnost preispitivanja kazne, navodi se u pismu.Ona je takodje izrazila zabrinutost zbog odluke vlasti da ne održe javnu raspravu o nacrtu zakona i pozvala ih da to ipak urade."Srpske vlasti treba da osiguraju da ova ili bilo koja druga zakonska inicijativa ove vrste bude u potpunosti u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava", ocenila je komesarka u pismu.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Martinović Mijatovićevoj: Vrhunsko neznanje, isti praksa u Sloveniji, Holandiji, Nemačkoj...

Izvor: RTS, 15.Maj.2019

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović rekao je da je poziv komesarke Saveta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović da srpske vlasti preispitaju predlog zakona kojim se uvodi kazna doživotnog zatvora "vrhunsko licemerje, bezobrazluk i neznanje". ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.